Únia strojnásobí prostriedky na záchranné operácie

Európska únia strojnásobí prostriedky pre operáciu agentúry Frontex v Stredozemnom mori, povedala novinárom po mimoriadnom summite k migrácii nemecká kancelárka Angela Merkelová.

23.04.2015 07:05 , aktualizované: 22:11
debata (7)

Predseda Európskej rady Donald Tusk doplnil, že premiéri a prezidenti už sľúbili lode, lietadlá, expertov aj peniaze.

Lídri štátov EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli. Foto: SITA/AP, Francois Walschaerts
summit EÚ Lídri štátov EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová má podľa Tuska tiež začať pripravovať možnú misiu, ktorá by mala v budúcnosti umožniť zabavovanie a ničenie lodí používaných pašerákmi k prevozu migrantov cez Stredozemné more do Európy.

„Záchranou životov nie je len zachraňovanie ľudí na mori, ale aj zastavenie pašerákov a vyriešenie nelegálnej migrácie,“ vyhlásil Tusk po asi štyri a pol hodinovej mimoriadnej schôdzke prezidentov a predsedov vlád únijné dvadsaťosmičky. Európa podľa neho terajšiu situáciu nespôsobila, musí byť ale pripravená reagovať.

Agentúra Frontex zodpovedá za ochranu vonkajších hraníc EÚ. V Stredozemnom mori teraz realizuje operáciu Triton. Jej mesačný rozpočet je asi 2,9 milióna eur, k dispozícii má štyri lietadlá, helikoptéru a sedem lodí rôznych typov.

Už pri príchode na summit niektorí účastníci oznamovali svoje príspevky na posilnenie operácie.

Summit sa začal minútou ticha za obete v radoch migrantov. Tusk schôdzku v pondelok zvolal predovšetkým kvôli rastúcim počtom tých, ktorí našli smrť v Stredozemnom mori pri pokuse preplávať do Európy.

Na osud migrantov upozornil v Bruseli protest

Na údajnú nečinnosť Európskej únie vo chvíli, keď vo vlnách Stredozemného mora umierajú ľudia pri snahe dostať sa do Európy, vo štvrtok v centre Bruselu upozornili demonštranti. Niekoľko stoviek ich v symbolickom smútočnom sprievode prešlo centrom mesta len pár hodín pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa má práve problémom rastúcej migračnej vlny zaoberať.

Demonštranti počas protestu, ktorý má upozorniť... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Protest, migranti, Brusel Demonštranti počas protestu, ktorý má upozorniť na situáciu migrantov pred summitom v Bruseli.

„Je to hanba. Umierajú tam ľudia a únia nerobí nič,“ povedala jedna z účastníčok akcie, ktorú do centra belgickej metropoly zvolalo hnutie Amnesty International a ďalšie mimovládne organizácie. Protestujúci upozorňovali nielen na tragickú situáciu tisícov utečencov, ale vraj aj na stále panujúci rasizmus a xenofóbiu európskej verejnosti.

Vo štvrtok sa na Malte konal pohreb 24 nájdených obetí, ktoré zahynuli počas nedeľného potopenia lode spolu so stovkami nelegálnych migrantov. Táto tragédia, jedna z najväčších svojho druhu, šokovala Európu a zintenzívnila politické úsilie o zastavenie plavieb organizovaných prevádzačmi.

Komisár pre imigráciu a vnútorné záležitosti EÚ Dimítris Avramópoulos v tejto súvislosti povedal, že situácia sa musí zmeniť. „Musíme konať teraz. Budeme konať teraz,“ prisľúbil a dodal, že „Európa vyhlásila vojnu pašerákom ľudí“. Európa je zjednotená v tomto úsilí a bude pritom spolupracovať so svojimi partnermi mimo kontinent, povedal komisár na Malte. Poukázal zároveň na to, že pašovanie ľudí nie je len európsky problém, ale globálny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #summit EÚ