Rusko posilňuje protivzdušné systémy na Ukrajine, varujú USA

Spojené štáty v stredu obvinili Rusko z posilňovania systémov protivzdušnej obrany na východe Ukrajiny a z účasti na výcviku proruských separatistov.

23.04.2015 07:28
debata (149)

Ruské sily a separatistickí povstalci tak naďalej porušujú podmienky prímeria dohodnuté v februári v bieloruskom Minsku, uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Marie Harfová. Reakcia Kremľa zatiaľ nie je k dispozícii, napísal spravodajský server BBC.

„Ruská armáda rozmiestnila ďalšie protivzdušné systémy na východnej Ukrajine a niekoľko ich presunula bližšie k frontovým líniám,“ oznámila Harfová. Počet prvkov ruskej protivzdušnej obrany na východnej Ukrajine tak dosiahol najvyššiu úroveň od augusta.

Rusko údajne takisto posilňuje svoju vojenskú prítomnosť pozdĺž svojej hranice s Ukrajinou a posiela tam ďalších vojakov. Spolu s týmito silami tak ruská vojenská prítomnosť na hranici vzrastie na najvyššiu úroveň od vlaňajšieho októbra.

Komplexnejší výcvik proruských jednotiek potom „nenecháva nikoho na pochybách, že do všetkého je zapojené Rusko“, dodala Harfová. Do výcviku boli údajne zapojené aj ruské bezpilotné lietadlá. Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si počas roka vyžiadal viac ako 6 000 obetí.

Z porušovania prímeria sa vzájomne obviňujú obe strany. Od polovice februára, keď bolo vyhlásené nové prímerie sa však intenzita bojov znížila. Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Moskvu z poskytovania podpory proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Rusko to popiera.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #kríza na Ukrajine #protivzdušná obrana