Čína varuje pred rastúcou jadrovou hrozbou KĽDR

Severná Kórea by podľa čínskych expertov mohla mať už 20 jadrových hlavíc a schopnosť vyrobiť dostatok uránu vhodného na výrobu jadrových zbraní, aby svoj arzenál do budúceho roka zdvojnásobila.

23.04.2015 07:40
debata (10)

Vyplýva to z čínskych odhadov, o ktorých s odvolaním na zdroje informoval americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Čínske odhady, ktoré boli údajne odovzdané americkým odborníkom, sú vyššie ako doterajšie americké prognózy. Tie sa momentálne pohybujú v rozmedzí desať až 16 jadrových bômb. Pchjongjang vykonal už tri jadrové testy, ten posledný v februári 2013.

Odborníci sa rozchádzajú v názoroch, aký veľký pokrok komunistická KĽDR urobila v programe vývoja balistických striel, ktoré by teoreticky mohli byť vybavené jadrovými hlavicami. Juhokórejské ministerstvo obrany podľa správ z tohtoročného januára predpokladalo, že KĽDR sa výrazne priblížila k výrobe rakety s jadrovou hlavicou.

Zmenšiť jadrovú nálož tak, aby ju uniesla strela dlhšieho doletu, trvá podľa expertov Soulu spravidla dva až sedem rokov. Svoju prvú jadrovú skúšku Severná Kórea uskutočnila pred ôsmimi rokmi a mohla by túto technológiu podľa juhokórejského ministerstva už ovládať. Dôkazy však ministerstvo pre to vtedy nemalo.

V správe, ktorú tento rok vo februári predložil Americko-kórejský ústav pri škole pokročilých medzinárodných štúdií Johnsa Hopkinsa vo Washingtone, americkí experti odhadli, že KĽDR by mohla do piatich rokov posilniť svoj jadrový arzenál na dvadsať až sto jadrových náloží zo súčasných zhruba desiatich a bude zrejme schopná ich umiestniť na rakety dlhšieho doletu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #varovanie #jadrová zbraň