Francúzskej polícii sa podarilo zmariť päť atentátov

Francúzska polícia od krvavých januárových útokov troch islamistov v Paríži zmarila päť atentátov, ktoré v posledných mesiacoch chystali teroristi vo Francúzsku.

23.04.2015 10:50
debata (1)

Povedal to vo štvrtok francúzsky premiér Manuel Valls. Francúzsko podľa neho ďalej čelí teroristickým hrozbám.

"Hrozba nebola nikdy taká veľká. V našej histórii sme s týmto druhom terorizmu nikdy nemali čo do činenia. Terčom je celé Francúzsko za to, aké je, teda slobodná krajina, veľká demokracia, ktorej záleží na slobodách a tolerancii. Preto musíme viesť proti terorizmu vojnu, "vyhlásil Valls v rozhlasovej stanici France Inter.

Medzi piatimi chystanými atentátmi, ktorým sa podarilo zabrániť, je aj ten, ktorého terčom mal cez víkend byť jeden kostol v obci Villejuif na južnom predmestí Paríža, uviedol premiér. V tejto súvislosti bol zatknutý 24-ročný Alžírčan, ktorý sa nechtiac strelil do nohy a upozornil tak políciu.

Bol napojený na jedného z islamistov v Sýrii, ktorý mu dal pokyn k útoku, spresnil Valls. Náhodne zadržaný Alžírčan, ktorý roky žil a študoval v Paríži, bol od vlaňajška na zozname podozrivých osôb, napriek tomu si dokázal zaobstarať viac strelných zbraní a chystať atentát. Podľa vyšetrovateľov zrejme nedávno zavraždil jednu ženu.

Tajné služby sa o neho začali zaujímať v roku 2014 po tom, čo vraj zvažoval cestu do Sýrie s cieľom pomáhať bojovníkom Islamského štátu. Podľa premiéra sú v Sýrii stovky Francúzov a ďalších obyvateľov Francúzska, ktorí sa tam zrejme radikalizujú a stanú sa hrozbou pre Francúzsko.

Vo Francúzsku platia zvýšené bezpečnostné opatrenia predovšetkým od tohtoročného januára, keď traja francúzski islamisti zavraždili v Paríži 17 ľudí. Zvýšená pohotovosť začala už vlani po tom, čo sa Francúzsko zapojilo do leteckých úderov proti bojovníkom Islamského štátu, ktorí ovládajú oblasti na severe Iraku a Sýrie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #atentát #teroristická hrozba