Arménsky prezident: Zmierenie s Turkami? Až keď si priznajú genocídu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal pri príležitosti 100. výročia masakry Arménov osmanskými Turkami urobiť zásadnejšie gesto, ak majú Turecko a Arménsko normalizovať svoje vzťahy. V rozhovore s tureckou redakciou stanice CNN to povedal arménsky prezident Serž Sargsjan.

23.04.2015 12:39 , aktualizované: 15:30
Arménsko, Turecko, genocída Foto:
Arméni v centre Istanbulu s portrétmi svojich predkov, ktorých zmasakrovali v Osmanskej ríši. (Archívna snímka z vlaňajšej demonštrácie)
debata (2)

„Dúfam, že prezident Erdogan 24. apríla vyjadrí silnejšie posolstvo a že naše bilaterálne vzťahy budú môcť byť štandardizované,“ povedal Sargsjan.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondelok vyjadril sústrasť potomkom Arménov zabitých v rokoch 1915 až 1917, avšak masaker nenazval genocídou.

Na rozdielny pohľad na udalosti staré 100 rokov znovu poukázal v rozhovore Sargsjan, keď povedal: „Je zrejmé, že cestou k zmiereniu oboch národov je uznanie genocídy Tureckom.“ Podľa prezidenta je to „morálne úloha“ Ankary.

Prezident tiež prisľúbil, že je pripravený presadiť v parlamente protokol o normalizácii vzťahov s Tureckom, ak tak urobí aj Ankara. Arménsko a Turecko sa síce už v roku 2009 dohodli na obnove diplomatických vzťahov, ale ratifikácia zmluvy viazne na oboch stranách.

Hoci 23 štátov označuje vyvraždenie 1,5 milióna Arménov počas prvej svetovej vojny za genocídu, Turecko vytrvalo odmieta výklad, podľa ktorého osmanská ríša zorganizovala systematický masaker arménskeho obyvateľstva. Nesúhlasí ani s udávaným počtom obetí, podľa Turecka bolo zabitých pol milióna Arménov.

V piatok si prídu do Jerevanu začiatok tejto udalosti, za ktorý je považované zatknutie stoviek Arménov 24. apríla 1915, pripomenúť zástupcovia 60 krajín. Spomienky sa majú konať aj v niekoľkých tureckých mestách.

Pravoslávie vyhlási obete za svätých

Vedenie arménskej pravoslávnej cirkvi vo štvrtok plánuje vyhlásiť za svätých státisíce arménskych obetí masového vyvražďovania silami niekdajšej Osmanskej ríše, predchodcu dnešného Turecka. Stane sa tak vo štvrtok, teda v predvečer očakávaného stého výročia začiatku vyvražďovania.

Arménska cirkev vo svojom vyhlásení označila obete za „mučeníkov arménskej genocídy“ a vyzvala „všetkých Arménov na zbožnú účasť na tejto historickej udalosti“. Konať sa bude v Ečmiadzinskej katedrále, považovanej za najstaršiu kresťanskú na svete. Podľa hlavy arménskej gregoriánskej cirkvi, katolikosa Garegina II. pôjde o najväčšiu kanonizáciu v histórii. Po jej skončení budú na počesť vysvätených podľa jeho slov zvoniť všetky arménske kostoly na svete, informuje francúzska agentúra AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #genocída #Arménsko