Ruskí vojaci cvičia na sporných Kurilských ostrovoch

Rusko uskutočňuje vojenské cvičenia na Kurilských ostrovoch v Tichomorí, na ktorých časť si robí nároky Japonsko. Informovalo o tom vo štvrtok ruské ministerstvo obrany.

23.04.2015 15:14
debata (133)

Cieľom cvičení je trénovať pobrežnú obranu pred možnými námornými a vzdušnými útokmi, citovala agentúra Interfax tlačový odbor Východného vojenského okruhu. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že je pripravený prediskutovať tému sporných ostrovov, obvinil však Japonsko z chýbajúceho dialógu. Japonský premiér Šinzó Abe už v minulosti uviedol, že ruské vojenské cvičenia na ostrovoch sú „absolútne neakceptovateľné“.

Kurilské ostrovy medzi Hokkaidó a Kamčatkou, ktoré obsadili sovietski vojaci na konci druhej svetovej vojny, sa nachádzajú v oblasti bohatej na ryby a údajne aj na podmorské náleziská ropy a zemného plynu či ložiská zlata a striebra. Skupina štyroch ostrovov má v Japonsku názov Severné teritóriá a spory o ich vlastníctvo bránia Tokiu a Moskve podpísať mierovú zmluvu, ktorá by formálne ukončila ich nepriateľstvo z čias druhej svetovej vojny. V roku 2010 ich navštívil ruský prezident Dmitrij Medvedev, čo Tokio označilo za „neospravedlniteľnú drzosť“ a dočasne odvolalo svojho veľvyslanca z Ruska.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #Kurily