Zeman si chce v Moskve uctiť aj vlasovcov

Český prezident Miloš Zeman chce májovou návštevou Moskvy uctiť aj pamiatku takzvaných vlasovcov, teda padlých príslušníkov Ruskej oslobodeneckej armády, ktorá za druhej svetovej vojny bojovala po boku Nemcov proti sovietskym vojakom, ale na konci vojny pomohla zachrániť Prahu.

23.04.2015 16:05
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (29)

Zeman to uviedol v rozhovore pre ruskú redakciu Českého rozhlasu (ČRo). Väčšina Rusov dodnes na generála Vlasova a jeho vojakov hľadí ako na zradcov. Avšak mrlami v samom závere vojny pomohli ochrániť povstaleckú Prahu pred nemeckými jednotkami.

„Idem do Moskvy, aby som sa poklonil pamiatke mŕtvych. Nie živých, ale mŕtvych. Pamiatke 20 miliónov sovietskych občanov, vrátane vojakov, ktorí zahynuli vo Veľkej vlasteneckej vojne. To je cieľ mojej návštevy. A to je všetko,“ povedal Zeman k sporom o jeho moskovskej ceste.

Na otázku, či by nebolo vhodné na štátnej úrovni po 70 rokoch uctiť aj pamiatku vlasovcov, ktorí zachránili Prahu, Zeman odvetil, že vlasovci páchali aj zloby, ale nakoniec sa im podarila aj jedna dobrá vec.

„… Moja účasť na akciách v Moskve bude na uctenie pamiatky všetkých sovietskych občanov, vrátane vojakov takzvanej oslobodeneckej armády. Plne s vami súhlasím, že (počas pražského povstania) už neboli pod nemeckým velením,“ povedal Zeman v interview zverejnenom v ruštine na webe ČRo. „Je to ako s ľudským životom. Urobíte zlé skutky, ktoré Vlasov samozrejme urobil, ale na konci svojho života urobíte jednu dobrú vec. Vlasovovi vojaci boli tiež Rusi,“ povedal.

„Prirodzene nie je možné klaňať sa pred všetkými pomníkmi, či v Česku, alebo v iných štátoch. Ale na rozdiel od iných európskych vodcov, ktorých krajiny neoslobodzovala Červená armáda, idem do Moskvy. Uctiť si mŕtvych je hlavný cieľ mojej návštevy Moskvy,“ dodal prezident.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman