Slovinský súd zrušil trest uväznenému expremiérovi

Slovinský ústavný súd vo štvrtok oznámil zrušenie dvojročného trestu odňatia slobody bývalému premiérovi Janezovi Janšovi a nariadil zopakovanie procesu.

23.04.2015 19:16
Slovinsko, toliare, euro Foto:
Slovinsky expremiér Janez Janša.
debata

V prvom procese s Janšom, ktorého v decembri po šiestich mesiacoch vo väzení dočasne prepustili, sa podľa súdu vyskytli nezrovnalosti. Členovia senátu sa podľa štvrtkového vyhlásenia zhodli na zrušení pôvodného rozsudku jednomyseľne. Expremiér pritom od začiatku hovoril o politickej motivácii jeho odsúdenia.

Dvojnásobného expremiéra v júni 2013 odsúdili na dva roky za korupciu v prípade pripravovaného nákupu desiatok obrnených vozidiel pre armádu od fínskej spoločnosti Patria. Stalo sa tak krátko po vynútenej rezignácii jeho vlády ako dôsledku škandálu spôsobeného jeho neschopnosťou vysvetliť pôvod viac ako 200-tisíc eur na účte. Dvojročný trest pre Janšu pred rokom potvrdil aj najvyšší súd a Janša sa preto obrátil na ústavný súd. Napriek tomu ho v júni zvolili za poslanca, v októbri ho však mandátu zbavili.

Janša sa stal jedným z dvoch balkánskych lídrov, ktorí od rozpadu Juhoslávie skončili za mrežami. Druhým je bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader.

debata chyba
Viac na túto tému: #Janez Janša