Figeľ: Scenár Smeru o riešení kauzy Váhostav bol písaný na Bahamách

Parlamentná schôdza o odvolávaní podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) z funkcie, sa skončila. Ukončil to premiér Robert Fico, ktorý na mimoriadnej tlačovej besede vyhlásil, že Smer Figeľa neodvolá.

24.04.2015 08:44 , aktualizované: 11:52
KDH, Most Hid, TK kandidat prezident, Figel , Foto: ,
Ján Figeľ (KDH) čelí odvolávaniu z postu podpredsedu parlamentu.
debata (25)

"Preukázali sme, že v rokoch 2010 až 2012 boli podpísané zmluvy, z ktorých bolo evidentné, že ten, kto sa zaviazal diaľnice stavať, to nemôže za vysúťaženú cenu zvládnuť,“ vyhlásil Fico s tým, že Smer dokázal, že Figeľ je plne politicky zodpovedný za problémy vo Váhostave. (Viac v článku Fico: Smer Figeľa neodvolá, nechá to na jeho svedomí)

Figeľ vystúpil v parlamente, odvolávanie označil za absurdné

Novela Obchodného zákonníka, ktorú parlament prijal vo štvrtok v reakcii na problémy Váhostavu, je podľa Jána Figeľa (KDH) potvrdením ekonomického tandemu Široký – Fico, v poradí väčšinový Široký, menšinový Fico.

„Dokonal sa podvod na občanoch, ktorí si zaslúžia iný prístup. Opozícia urobí všetko pre to, aby tandem Široký – Fico prestal ovládať a okrádať Slovensko,“ povedal Figeľ. Návrh na svoje odvolanie, ktorý iniciovali poslanci Smeru, považuje za arogantný a absurdný. Scenár krokov strany Roberta Fica pri Váhostave podľa lídra KDH možno bol písaný na Bahamách, ale dôležité bude, čo napíšu ľudia na Slovenku do volieb, aj potom.

„Budem usilovať vo dne v noci, kým zo Slovenska červeného nebude Slovensko biele. Slovensko skutočne solidárne a spravodlivé,“ konštatoval Figeľ. Vládna strana sa podľa neho len snaží zakryť chaotickú situáciu, ktorá vzniká v Smere, kde vládne zlepenec záujmov s osobami v pozadí.

Hlina: Smer ide trestať Figeľa za dobrú vec

Nezaradený poslanec Alojz Hlina si myslí, že absurdita, akou je odvolávanie Figeľa, by sa mala vytesať do kameňa. Hlina opakovane upozorňoval vládny Smer, že chce Figeľa trestať za dobrú vec, keďže ako minister chcel ušetriť peniaze štátu a konal poctivo a čestne. Zopakoval, že ak Smer Figeľa odvolá, navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer) pre globálne otepľovanie.

Do rozpravy k Figeľovmu odvolávaniu bolo dnes prihlásených 12 poslancov, v rozprave zatiaľ vystúpil Hlina a Figeľ. Opoziční poslanci sa pravdepodobne vzdajú práva vystúpiť a rozprava k Figeľovmu odvolávaniu sa asi ukončí už dopoludnia.

Opozícia: Smer nevie, ako ďalej

Rozprava k odvolávaniu Jána Figeľa (KDH) z funkcie podpredsedu parlamentu sa skončila a Smer podľa opozície nevie, ako ďalej postupovať. Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková po skončení diskusie prerušila schôdzu na jednu hodinu. Medzitým vystúpil premiér Robert Fico, že poslanci nebudú o Jánovi Figeľovi hlasovať a jeho zotrvanie vo funkcii „nechajú na jeho svedomí“.

Návrh na Figeľovo odvolanie zaradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) dodatočne na 49. schôdzu, kde sa riešili zmeny v reštruktura­lizáciách pre problémy spoločnosti Váhostav, na podnet premiéra Roberta Fica. „Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal minulú stredu Fico. Problémy Váhostavu podľa lídra Smeru spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. „Človek, ktorý vlastne pripravil o peniaze živnostníkov práve tým, že si chce robiť svoju vlastnú politickú reklamu, nemá čo na tomto mieste robiť,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák na adresu Figeľa v súvislosti s dlhmi Váhostavu voči dodávateľom spomedzi malých firiem a živnostníkov. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #Ján Figeľ #Viliam Čislák