Mimovládne organizácie kritizujú výsledky summitu EÚ

Ako nedostatočné kritizujú mimovládne organizácie aj niektorí politici výsledky štvrtkového mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa venoval problematike migrácie v Stredozemnom mori.

24.04.2015 14:01
debata (8)

Najčastejšou námietkou je pritom to, že prezidenti a premiéri nerozhodli o zmene mandátu európskych námorných operácií Triton a Poseidon tak, aby sa z nich jednoznačným spôsobom stali záchranné akcie.

„Nestačí zvýšiť počet lodí EÚ na mori, ak bude ďalej ich hlavným cieľom predovšetkým ochrana európskych hraníc a nie snaha zachraňovať ľudí, ktorí umierajú,“ uviedol Kenneth Roth, výkonný riaditeľ organizácie Human Rights Watch. Pripomenul, že podľa dostupných údajov zomrelo od začiatku roka v Stredozemnom mori už tridsaťkrát viac ľudí ako v rovnakom období predchádzajúce­ho roka.

Podobne sa vyjadrila aj Iwerne McGowanová, šéfka bruselskej kancelárie Amnesty International. „Pokiaľ nebude zmenený mandát Tritonu, tak Triton nie je riešením, nech dostane prostriedkov, koľko chce,“ uviedla.

Triton v okolí talianskych brehov a menší Poseidon pri gréckych ostrovoch v Egejskom mori sú operácie európskej agentúry Frontex zodpovedajúcej za ochranu vonkajších hraníc EÚ. Ako také nemajú primárne za cieľ záchranu ľudských životov, hoci v praxi sa lode na záchrane migrantov v ťažkostiach podieľajú.

Summit EÚ vo štvrtok večer rozhodol o strojnásobení prostriedkov na operácie agentúry Frontex pre tento a budúci rok. Napríklad Triton, ktorý od svojho spustenia vlani v novembri zachránil už na 11 400 ľudí, má mesačný rozpočet necelé tri milióny eur. Po strojnásobení by to za rok znamenalo vynaloženie 108 miliónov eur, teda približne tretinu sumy, ktorú úniu každý rok stojí jej prekladateľská služba.

Politikom liberálnej frakcie ALDE chýba predovšetkým zmena európskeho azylového systému ako takého. „Sú potrebné záväzné opatrenia, ktoré zabezpečia, že členské štáty prispejú k záchranným opatreniam,“ uviedla švédska europoslankyňa Cecilia Wikströmová.

Europarlament, v ktorom sa ďalší politici vyslovujú pre povinné rozmiestňovanie azylantov tak, aby sa uľavilo najvyťaženejším krajinám únie má svoju plenárnu schôdzu budúci týždeň. Diskusia o situácii sa očakáva v stredu.

Európska komisia sa v reakcii na tragédie pri južných brehoch EÚ rozhodla urýchliť práce na svojej stratégii týkajúcej sa problematiky migrácie a predloží ju do polovice mája.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #mimovládne organizácie #summit EÚ