Taliani odhalili na Sardínii základňu siete Al-Kajdá. Chceli útočiť na Vatikán

Talianska polícia odštartovala rozsiahlu operáciu namierenú proti členom islamistickej organizácie inšpirovanej sieťou Al-Kajdá, ktorá podporuje útoky proti vládnym cieľom v Pakistane a Afganistane.

24.04.2015 14:29 , aktualizované: 14:46
Vatikán, polícia, teroristi Foto: ,
Taliani odhalili teroristickú sieť, ktorá mala základňu na Sardínii. Podľa indícií vyšetrovateľov plánovali samovražedný útok vo Vatikáne.
debata (3)

Operácia prebiehala najmä na ostrove Sardínia, ale aj v ďalších siedmich talianskych provinciách. Polícia zadržala už vyše dvadsať ľudí. Niektorí z hľadaných sú zodpovední za uskutočnenie útokov v Pakistane vrátane bombového útoku na trhovisko v meste Péšávar v roku 2009, pri ktorom zahynulo viac než 100 ľudí.

Podľa informácií talianskeho denníka La Repubblica hlavou skupiny bol imám žijúci v Bergame pri Miláne. Podľa polície skupina plánovala samovražedný útok na Vatikán. „Nemáme dôkazy, ale máme veľmi silné podozrenie,“ cituje slová šéfa policajnej jednotky Maria Cartu denník Corriere della Sera. Potvrdil, že všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci.

Vatikánsky hovorca Federico Lombardi tvrdí, že ide o podozrenia o útoku na Vatikán ešte z roku 2010, ktoré sa doteraz nepotvrdili. „Nie je to dôvod na znepokojenie,“ tvrdí.

Priame kontakty s Bin Ládinom

Vyšetrovatelia pomocou odpočúvania tiež zistili, že dvaja členovia tejto skupiny sa podieľali na ochrane lídra Al-Kajdá Usámu bin Ládina, ktorého zabilo americké komando v meste Abbotabád v roku 2011. Všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci, pričom niektorí už podľa polície opustili Taliansko.

Pasquale Errico, policajný šéf v meste Sassari, povedal, že zatykače na teroristov platia pre celé Taliansko. Týkajú sa aj osôb, ktoré financujú teroristické hnutia v Afganistane a Pakistane. Sardínsky denník L'Unione Sarda informoval, že jeden zo zatknutých vykonával stavebnú činnosť v meste Olbia na Sardínii. „Pravdepodobne najímal migrantov, ktorí do Talianska prilietali s falošnými dokumentmi a vykonávali ilegálnu činnosť,“ povedal šéfredaktor denníka Anthony Muroni pre televíznu stanicu Sky TG24.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Vatikán #Sardínia