Austrália posilňuje bezpečnosť pred spomienkovým obradom

Austrália výrazne posilnila bezpečnostné opatrenia pred spomienkovými obradmi, ktoré sa v krajine uskutočnia v sobotu pri príležitosti stého výročia vylodenia austrálskych vojakov na tureckom polostrove Gallipoli počas prvej svetovej vojny.

24.04.2015 15:49
nový zéland, oslavy, gallipoli Foto: ,
Oslavy pri príležitosti stého výročia vylodenia austrálskych a novozélandských vojakov na tureckom polostrove Gallipoli sa v piatok začali na Novom Zélande.
debata

Austrálske úrady reagovali na hrozbu teroristických útokov potom, čo boli dvaja mladíci z Melbourne obvinení z plánovania atentátu na ceremónii na počesť padlých vojakov.

V súvislosti s údajne chystaným atentátom v druhom najväčšom austrálskom meste polícia minulý víkend zatkla päť mladíkov. Dotknutí sa vraj inšpirovali radikálnou organizáciou Islamský štát. Dvoch teenagerov úrady následne obvinili.

Obvineniam zo strany britských úradov navyše čelí ešte len štrnásťročný chlapec, ktorý vraj nabádal inú osobu k útoku počas obradu na pamiatku vojnových veteránov z prvej svetovej vojny v Austrálii. (Čítajte viac v článku: V Londýne súdia 14-ročného chlapca podozrivého z terorizmu)

Zástupkyňa policajného komisára v štáte Viktória Lucinda Nolanová uviedla, že väčšina nasadených policajtov bude v uniformách, niektorí aj v civile.

„Prítomnosť uniformovaných policajtov bude veľmi viditeľná,“ vyhlásila Nolanová. Zdôraznila však, že ide o preventívne opatrenie a o žiadnej očividnej hrozbe polícia nevie. „Pre nás je sobota dňom osláv. Žiadne známe riziko neexistuje. Budeme na udalosti reagovať s čo najväčšou pripravenosťou,“ citovali ju zahraničné médiá.

Policajný komisár štátu Západná Austrália Karl O'Callaghan vyhlásil, že pri takzvanej omši za úsvitu (dawn service) a následnom slávnostnom armádnom sprievode, ktorými spomienkové akcie každoročne začínajú, budú mať vojaci vôbec prvýkrát pri sebe strelné zbrane. „Vojaci tradične prichádzajú na omšu za úsvitu a na pochod neozbrojení. Bohužiaľ tento rok sa miera hrozby v Austrálii zvýšila,“ vysvetlil O'Callaghan.

Austrália si v sobotu pripomenie 100. výročie vylodenia jednotiek austrálskeho a novozélandského armádneho zboru na plážach tureckého polostrova Gallipoli. Austrálčania a Novozélanďania 25. apríla 1915 tvorili výsadok spojeneckých síl, na čele ktorých stáli Briti. Nasledovalo deväť mesiacov krvavých bojov, ktorých cieľom bolo zmocniť sa strategického Dardanelského prielivu a ohroziť tak Istanbul, metropolu Osmanskej ríše, ktorá vstúpila do prvej svetovej vojny po boku Nemecka a Rakúsko-Uhorska.

Osláv sa zúčastnia aj vojaci z Wellingtonu. Foto: SITA, Mark MItchell
nový zéland, vojaci, gallipoli Osláv sa zúčastnia aj vojaci z Wellingtonu.

Spojenecké jednotky boli porazené a s veľkými stratami sa stiahli. Počas nevydarenej vojnovej kampane zahynulo viac ako 10 000 austrálskych a novozélandských vojakov.

Austrálsky premiér Tony Abbott vyzval občanov, aby sa na slávnostné akcie dostavili v hojnom počte. Podľa neho to bude tá najlepšia reakcia na teroristickú hrozbu. „Najväčším prejavom odporu, ktorý Austrálčania môžu prejaviť tvárou v tvár tým, ktorí nám chcú ublížiť je prísť na oslavy v hojnom počte a dať najavo podporu našej krajine, našim hodnotám a našim ozbrojeným zložkám,“ povedal Abbott.

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #oslavy #Austrália #obrad #teroristická hrozba