Pápež čoskoro navštívi Česko, tvrdí prezident Zeman

Pápež František by mohol v blízkej budúcnosti navštíviť Českú republiku. V piatok prijal pozvanie na Velehrad. Českým novinárom to vo Vatikáne povedal prezident Miloš Zeman, ktorý sa s pápežom v piatok dopoludnia stretol.

24.04.2015 17:01 , aktualizované: 17:13
zeman, pápež, stretnutie Foto: ,
Český prezident Zeman sa v piatok stretol s pápežom Františkom.
debata (2)

Návšteva Františka v Česku by sa podľa Zemana mala uskutočniť do jari 2018, keď českému prezidentovi končí jeho prvé funkčné obdobie.

„Svätý Otec prijal pozvanie na Velehrad. A pretože prijatie takéhoto pozvania býva iba diplomatickou zdvorilosťou, sľúbil, že sa tak stane v blízkej budúcnosti,“ uviedol Zeman. Pri otázke na konkrétny termín návštevy novinárom povedal, že sa uskutoční skôr ako šéf hradného protokolu Jindřich Forejt nastúpi ako veľvyslanec vo Vatikáne. To by sa malo stať pred koncom Zemanova prvého funkčného obdobia.

"Diskutovali sme o štruktúre tejto návštevy. Ponúkol som Svätému otcovi dva varianty. Buď pastoračnú cestu alebo stretnutie s patriarchom ortodoxných cirkví v rámci Ekuménia. Svätý Otec sa rozhodol pre druhú variantu a ja som požiadal kardinála Duku, aby zaslal pozvanie patriarchom, aby sa uskutočnila táto ekumenická schôdzka na Velehrade, "uviedol tak prezident.

Na Velehrad bol František pozvaný už na minuloročnej výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda, z akcie sa ospravedlnil.

Zeman zaoberal prípravami zmluvy medzi Vatikánom a Českom

S pápežom sa v piatok Zeman zaoberal prípravami zmluvy medzi Vatikánom a Českom. Pápež podľa neho prijal návrh, ktorý pripravilo ministerstvo zahraničia spočívajúce v tom, že katolícka cirkev bude rozširovať svoju pôsobnosť v oblasti sociálnych, kultúrnych, zdravotných, vzdelávacích a ďalších služieb.

"Myslím si, že práve toto je cesta, ktorou by sme sa mali vydať v situácii, keď veľká časť verejnosti je nespokojná s konkrétnym riešením problému cirkevných reštitúcií. Nikto nežiada od katolíckej cirkvi, aby rozdala svoj majetok chudobným a zostala sama chudobná. Myslím si , že je oprávnená požiadavka, aby v duchu samotnej filozofie katolíckej cirkvi táto cirkev slúžila blížnym, "podotkol Zeman.

František podľa hlavy štátu súhlasil s názorom, že by sa cirkev mala ďaleko viac otvoriť verejnosti a nezostať uzamknutá v kostoloch alebo kláštoroch. Pápež sa Zemana spýtal, v čom vidí základnú príčinu poklesu prestíže katolíckej cirkvi.

"Ja som odpovedal, že tú základnú príčinu vidím práve v otázke sporu o majetok, keď cirkev odbočila od svojho základného poslania a niekedy to vyzeralo, že sa stáva skôr realitným maklérom, dílerom alebo investičným bankárom ako tým, kto má slúžiť Bohu a veriacim, ale aj neveriacim, "uviedol prezident.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #návšteva #pápež František #Miloš Zeman #pozvanie