Hollande: Paríž stále nevie, či dodá Rusku lode Mistral

Francúzsko stále nedospelo k rozhodnutiu, či je vhodný čas na dodávku vrtuľníkových lodí Mistral do Ruska. Prezident François Hollande v piatok po rokovaní so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v Jerevane vyhlásil, že o dodávke stále ešte nie je rozhodnuté.

24.04.2015 19:29
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (68)

Obaja štátnici sa v arménskej metropole zúčastnili pietnych podujatí k stému výročiu osmanského vyvražďovanie Arménov.

„Buď budú lode Mistral dodané, hoci sa v súčasnosti takto rozhodnúť nemienime alebo sa pôjde cestou kompenzácie spôsobom, ktorý posúdime neskôr. V danej chvíli žiadne rozhodnutie nepadlo,“ citovala agentúra AFP Hollanda.

Hollande pred cestou do Jerevanu vyhlásil, že v prípade nedodania dvoch plavidiel bude musieť Paríž vrátiť Rusku peniaze. Informované zdroje oznámili, že Moskvu by takéto riešenie uspokojilo.

Západní experti hovoria o sume takmer jednej miliardy eur, podľa ruských zdrojov by malo isť sumu o 1,5 miliardy eur. Ak by Francúzsko takúto sumu zaplatilo, Rusko by bolo spokojné a Paríž by si zachoval tvár, citovala svoj zdroj agentúra TASS.

V rozhovore o Ukrajine v piatok prezidenti podľa Hollanda dospeli k názoru, že je možné ďalej pokročiť v plnení minských mierových dohôd, ktoré okrem prímeria a výmeny zajatcov obsahujú program ekonomickej obnovy a harmonogram politických reforiem.

Hollande po predchádzajúcej dohode s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou navrhol Putinovi, aby bola zahájená činnosť štyroch „minských“ podskupín, ktoré budú venované hospodárskym, humanitárnym, bezpečnostným a politickým otázkam Donbasu.

Na sformovaní týchto podskupín už dlhšiu dobu pracujú povstalci aj kyjevské vedenie. Prezidenti Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska by podľa Hollanda fungovanie podskupín mali podporiť.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lode #Francois Hollande #Mistral