Popol z čilskej sopky Calbuco obmedzil leteckú dopravu

Sopečný popol z čílskeho vulkánu Calbuco, ktorý je po viac než polstoročí opäť aktívny sa priblížil k metropole Santiago de Chile, kam by mal doraziť v najbližších hodinách.

24.04.2015 23:00
Čile, vulkán, Calbuco Foto: ,
Erupcia sopky Calbuco neďaleko čilského mesta Puerto Varas.
debata

Úrady v piatok nariadili evakuáciu ďalších niekoľkých tisíc ľudí, ktorú si vynútila rieka rozvodnená snehom topiacim po dvoch silných erupciách. Odborníci tiež varujú, že hrozia ďalšie a možno ešte silnejšia erupcia.

Sopka Calbuco prekvapila v noci na štvrtok dvoma náhlymi erupciami. Sopečný popol narušil v širokom okolí život obyvateľov a ovplyvnil aj leteckú dopravu. Nikto nebol zranený a jediná nezvestná osoba sa vo štvrtok našla.

Popol hnaný vetrom sa priblížil k čílskej metropole, väčšina smeruje do susednej Argentíny, kde by sa podľa odborníkov mohol dostať až k hlavnému mestu Buenos Aires. V okruhu 20 kilometrov od vulkánu, ktorý mal podľa záznamov väčšiu erupciu naposledy v roku 1961, úrady evakuovali väčšinu z približne 5 000 obyvateľov.

Oblasť okolo sopky, kde sa nachádzajú mestá Puerto Varas a Puerto Montt ležiaca asi 1 000 kilometrov južne od Santiaga de Chile, je uzavretá. Geológovia varovali, že aktivita vulkánu môže trvať dlhé týždne, po ktorej sa ľudia nebudú môcť vrátiť domov. Miestne obce už teraz pripomínajú „mestá duchov“, napísala agentúra AP.

V piatok bola nariadená evakuácia zhruba 2 000 ďalších ľudí, ktorí obývajú oblasť rieky Blanco rozvodnenej topiacim snehom. Voda zaplavila cesty spájajúce miestne obce a Puerto Montt a zničila najmenej štyri mosty. Armáda začala ľudí odvážať s pomocou svojich nákladných áut. Mraky sopečného popola, ktorý môže vážne poškodiť lietadlá, prinútil aerolinky zrušiť sériu letov v Čile aj v Argentíne.

Lietadlá sa museli vrátiť, piloti sa obávali o bezpečnosť

Austrálsky let QF27 aerolínií Qantas sa po piatich hodinách cesty do čílskej metropoly Santiago musel v piatok, v neskorých večerných hodinách, vrátiť nazad do Sydney, pričom dôvodom boli práve obavy z mračna popolu. Dva lety smerujúce zo Spojených štátov do argentínskej metropole Buenos Aires sa takisto museli vrátiť do svojich východiskových letísk. Išlo o lety spoločností Delta Air Lines a American Airlines.

Let francúzskej spoločnosti Air France smerujúci do Santiaga z Paríža bol nútený pristáť v brazílskom Sao Paule, iný let rovnakej spoločnosti smerujúci do Buenos Aires zase pristál v Riu de Janeiro. Podľa hovorcu spoločnosti je pravdepodobné, že cestujúci, ktorých sa tieto zmeny dotkli ostanú v Brazílii minimálne do soboty. „Nechceme nič riskovať, bezpečnosť je naša hlavná priorita. V tomto momente radíme všetkým, ktorí sa s nami chystajú cestovať do južnej Ameriky, aby pozorne sledovali situáciu. O osude ďalších letov sa ešte rozhodneme,“ dodal hovorca.

Úrady sa obávajú, že prach môže nielen ochromiť leteckú dopravu, ale aj kontaminovať vodu a spôsobovať ľuďom dýchacie ťažkosti. Pod jeho ťarchou sa už zrútilo niekoľko striech. Čílska prezidentka Michelle Bacheletová uistila, že problémy so zásobovaním pitnou vodou a ďalšími životne dôležitými potrebami nie sú, obáva sa o zdravie obyvateľov v dôsledku vdychovania popola z ovzdušia. Niekde podľa nej dochádza k vážnemu znečisteniu životného prostredia.

Sopečný popol, ktorý prešiel cez Andy, začal pokrývať obydlia, autá a ulice aj v Argentíne. Či dôjde až k metropole Buenos Aires, vzdialenej vyše tisíc kilometrov, bude podľa meteorológov závisieť hlavne na tom, či sa objaví aj tretia erupcia. „Modlíme sa, aby vulkanická činnosť bola čo najkratšia,“ povedal agentúre AP starosta argentínskeho mesta Villa La Angostura Roberto Cacault. Mesto leží zhruba 100 kilometrov od prebudenej čílskej sopky.

Vulkán Calbuco je považovaný za jednu z troch potenciálne najnebezpečnejších aktívnych sopiek na čilskom území. V krajine je vulkánov asi 90. Pred terajšej nečakanej erupcií nebola sopka Calbuco podľa úradov nijako aktívny 54 rokov.

V marci ľudí ohrozovala sopka Villarrica, ktorá sa nachádza aj na juhu Čile. Terajšia erupcia je podľa čílskej prezidentky vážnejšia. Odborníci tvrdia, že súčasné erupcie sú len o trochu slabšie ako erupcia čílskej sopky Puyehue v roku 2011, keď sopečný prach v atmosfére donútil aerolinky zrušiť letecké spojenie až v Austrálii.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Čile #popol #erupcia