USA stiahli námornú flotilu z pobrežia Jemenu

Spojené štáty v piatok stiahli vojenské námorné sily z dohľadu jemenského pobrežia, keď chceli zabrániť konvoju iránskych nákladných lodí vplávať do Jemenu.

25.04.2015 08:37
debata (12)

Urobili tak potom, keď sa iránske plavidlá obrátili späť do Iránu. USA v predchádzajúcich dňoch upozornili, že iránske lode môžu prevážať vyspelé zbrane určené šiitským povstalcom v Jemene. Irán je hlavným spojencom jemenských šiitov, ktorí vlani obsadili jemenskú metropolu.

Prezident USA Barack Obama v utorok uviedol, že Spojené štáty varovali Irán, aby do Jemenu neposielal zbrane, ktoré by mohli ohroziť námornú dopravu v Perzskom zálive. K jemenským brehom zamierila lietadlová loď Theodore Roosevelt a raketový krížnik Normandy. Po ústupe iránskeho konvoja sa americké sily so sprievodnými plavidlami vrátili naspäť do Perzského zálivu.

Nepokoje v Jemene eskalovali vlani, keď šiiti obsadili jemenské hlavné mesto Saná. Tento rok zabrali vládne inštitúcie a prinútili prezidenta aj vládu utiecť z metropoly do prístavného mesta Aden. Prezident aj premiér, za ktorými stojí Saudská Arábia, sú teraz v Rijáde. Jemenský prezident Abdar Rabbi Mansúr Hádí v stredu poďakoval Saudskej Arábii za podporu v boji proti šiitským povstalcom a uviedol, že sa chce vrátiť do vlasti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Jemen #lode