Islamskí radikáli dobyli strategické mesto v Sýrii

Islamistickí radikáli z frontu An-Nusrat už takmer ovládli strategické mesto Džisr aš-Šughúr v severosyrskej provincii Idlib, ktoré bolo počas doterajších štyroch rokov konfliktu pod kontrolou sýrskej armády.

25.04.2015 10:44
debata (12)

Informovala o tom v sobotu exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

O mesto sa niekoľko dní viedli tvrdé boje a v sobotu ráno ozbrojenci z frontu An-Nusrat strategický bod dobyli, informoval podľa zahraničných agentúr šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Džisr aš-Šughúr bolo jedným z posledných miest v Idlibe, ktoré sa sýrskej armáde darilo brániť.

Ide o strategicky významný bod, pretože mesto leží blízko hranice s Tureckom a vedie ním tiež hlavný ťah do západnej provincie Latákíja, ktorá je baštou stúpencov prezidenta Bašára Asada.

„Keby mesto padlo, mohli by povstalci začať ofenzívu proti Latákjii a to by bolo pre Asadov režim nebezpečné,“ varoval Charles Lister z analytického Brookingsovho inštitútu.

Konflikt v Sýrii trvá už štyri roky a má cez 220 000 obetí. Svoj domov museli opustiť milióny ľudí, značná časť ich žije v utečeneckých táboroch v susedných krajinách, teda v Libanone, Jordánsku, Iraku a Turecku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #sýrska kríza #islamskí radikáli