Turecko odkazuje EÚ: Vyčistite si škvrny na vlastných dejinách

Turecký prezident Recep Erdogan v sobotu vyjadril sklamanie z počínania si EÚ a lídrov jej členských krajín, ktorí v uplynulých dňoch označili masové vyvražďovanie Arménov niekdajšou Osmanskou ríšou za genocídu.

26.04.2015 11:02
Turecko, Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (77)

Podľa Erdogana lídri Francúzska, Nemecka a Ruska podporili „arménske lži“. Nespokojnosť deklaroval najmä s postupom a vyjadreniami Európskeho parlamentu a nemeckého prezidenta Joachima Gaucka.

"Želali by sme si, aby Putin nešiel do Arménska, ani Hollande. Tými poslednými krajinami, ktoré majú čo hovoriť o genocíde, sú totiž práve Nemecko, Rusko a Francúzsko. Dianie počas dvoch svetových vojen rozpútaných Nemeckom v uplynulom storočí je stále pred našimi očami.

Najprv by si mali, každý jeden z nich, vyčistiť škvrny v ich vlastných dejinách," uviedol Erdogan a EÚ zároveň odkázal: „Hej, EÚ! Neponúkajte nám vaše nápady, nechajte si ich pre seba.“

Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa odhadov v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Moslimskí Turci súhlasia s tvrdením, že mnoho arménskych kresťanov zomrelo v partizánskych bojoch, ktoré sa začali v roku 1915.

Tvrdia však, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Vyvražďovanie Arménov uznalo za genocídu takmer 25 krajín sveta

77 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #prezident #Turecko #genocída #Arménsko