V americkom Baltimore protestovali proti policajnému násiliu

Niekoľko tisíc ľudí prišlo v sobotu na doteraz najväčšiu demonštráciu v centre Baltimoru na východe Spojených štátov, kde pred týždňom vzbudilo rozhorčenie smrť mladého černocha zraneného pri zatýkaní.

26.04.2015 11:18
debata (7)

Asi stovka demonštrantov sa stretla s policajtmi, na ktorých hádzali fľaše a kamene. Dvanásť účastníkov protestu bolo kvôli násilnostiam zatknutých, uviedla v nedeľu agentúra Reuters. „Policajní vrahovia do väzenia!“ požadovali transparenty demonštrantov, ktorí sa zišli pred miestnou nemocnicou a radnicou.

Pôvodne pokojnú akciu nakoniec zdramatizovalo niekoľko desiatok ľudí, ktorí vyrazili na baseballový štadión a začali rozbíjať výklady a okná policajných áut. Zábery z vrtuľníkov pre miestne televízne stanice ukazovali, že mladíci hádžu fľaše s vodou a plechovky na policajtov.

„Demonštranti práve rozbíjajú okná,“ potvrdila miestna polícia. „Žiadame všetkých o zachovanie pokoja,“ povzbudila. V Baltimore sa odohrávajú protesty kvôli smrti dvadsaťpäťročného Freddieho Graya, ktorý zomrel na následky zlomeniny krčných stavcov pri zatýkaní 12. apríla.

Ide o ďalší z prípadov, kvôli ktorým americká polícia čelí podozreniu z neprimeraného konania voči menšinám. Baltimore, v ktorom žije 620 000 obyvateľov má černošského policajného náčelníka aj černošskú starostku.

Gray má byť pochovaný v pondelok. Policajný náčelník Anthony Batts počas piatkovej tlačovej konferencie pripustil, že zasahujúci policajti v rozpore s predpismi nezabezpečili Grayovi náležitú zdravotnú starostlivosť a po zatknutí nebol v policajnej dodávke pripútaný. Výsledky policajného vyšetrovania majú byť oznámené 1. mája.

Demonštranti dúfajú, že šesť policajtov, postavených mimo službu bude obvinených. V opačnom prípade sľubujú ďalšie protesty. Ministerstvo spravodlivosti predtým oznámilo, že nechá prešetriť obvinenia z použitia neprimeranej sily políciou v Baltimore.

Podobná vyšetrovanie voči polícii ministerstvo začalo už vlani, keď bol zastrelený osemnásťročný černošský mladík vo Ferguson v štáte Missouri a usmrtený ďalší muž v New Yorku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Amerika #policajné násilie