Arabská koalícia obnovila bombardovanie Jemenu

Arabská koalícia v nedeľu za svitania obnovila bombardovanie jemenskej metropoly Saná. Spojenci na čele so Saudskou Arábiou udreli na niekoľko vojenských cieľov a oblasť okolo prezidentského paláca, informovala agentúra Reuters.

26.04.2015 12:14
debata (3)

Podľa nej ide o prvé útoky na Saná od minulého týždňa, keď koalícia oznámila, že zmierni kampaň proti šiitským povstalcom. Tí kontrolujú hlavné mesto a majú tiež mocného spojenca vnútri rozštiepenej armády.

„Explózie boli tak silné, že otriasli celým domom a zobudili nás aj deti. Život v meste je naozaj neznesiteľný,“ povedal jeden z miestnych obyvateľov.

Svedkovia uviedli, že spojenecké vojnové lode kotviace pri juhojemenskom prístavnom meste Aden ostreľovali pozície šiitských ozbrojencov v okolí prístavu. Je to údajne prvýkrát, čo bola oblasť prístavu terčom ostreľovania. Z Adenu sú hlásené tvrdé boje medzi šiitskými rebelmi podporovanými časťou armády a jednotkami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Konflikt v Jemene sa stupňuje od minulého septembra, keď šiitske oddiely obsadili Saná. Držali v domácom väzení Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie. Rijád potom v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hádího vlády.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si vojna vyžiadala 1 000 mŕtvych. Nádej na politické riešenie krízy v krajine priniesla nedávna výzva na zastavenie bojov od bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý je spojencom šiitov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #bombardovanie #arabská koalícia