Nemecko neumožní vstup lídrov Nočných vlkov do krajiny

Nemecká vláda neumožní niektorých ruským motorkárom z prokremeľského klubu Noční vlci prejazd Nemeckom. Informuje o tom v sobou agentúra Reuters odvolávajúc sa na vládne zdroje.

26.04.2015 16:10 , aktualizované: 16:16
noční vlci, rusko Foto: ,
Noční vlci v sobotu ráno vyrazili z Moskvy na plánovanú jazdu Európou.
debata (291)

Motorkári, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v sobotu odštartovali z Moskvy jazdu na počesť 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe. Ich trasa bude symbolicky kopírovať postup sovietskej Červenej armády pri oslobodzovaní krajín spod nadvlády nemeckých nacistov.

Nemecké územie bude ich poslednou zastávkou, no Nemci ich vedúcich predstaviteľom podľa zdroja do krajiny pustiť nechcú. Dôvodom je podľa nich získanie víz na vstup na základe falošných údajov. Jazda približne 50 členov Nočných vlkov po trase dlhej približne 5 000 kilometrov, ktorá prechádza aj cez Bratislavu, skončí 9. mája v Berlíne.

Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad minuloročnú anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho šéfom je Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg, ktorý je osobným priateľom Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí prejazd klubu cez svoje územie v piatok prostredníctvom diplomatickej nóty zakázalo, pričom ako dôvod uviedlo neschopnosť zabezpečiť dostatočnú bezpečnosť účastníkov, ktorí ho o prejazde informovali prineskoro.

SDKÚ: Polícia by mala Nočných vlkov odprevadiť k hraniciam

V prípade, že prídu na Slovensko ruskí motorkári, tzv. Noční vlci, polícia by ich mala odprevadiť od hraníc k ďalším hraniciam. Informovala o tom strana SDKÚ, po rozhodnutí Poľska nepovoliť Putinovmu motorkárskemu gangu vstup na svoje územie, sa môžu do Európskej únie dostať práve cez Slovensko. „Jeho členovia sú pritom známi napríklad svojou účasťou vo vojne na východe Ukrajiny,“ informuje strana.

„Slovenská republika je suverénny štát a je na mieste, aby svoju suverenitu v pravej chvíli obhájila. Neexistuje žiadna záruka, že počas pobytu ruského gangu nedôjde k narušeniu verejného poriadku a porušeniu slovenských zákonov,“ vysvetlil predseda Sekcie spravodlivosti SDKÚ Ján Keselý. Nesmie sa podľa neho stať, aby bezpečnostné zložky štátu dopustili zneužitie osláv konca II. svetovej vojny a pošliapanie pamiatky jej obetí, najmä ak ide o dopredu známu hrozbu.

"V hre je medzinárodná povesť Slovenska, a preto je vhodné, aby v prípade, ak sa ruskí nacionalisti na amerických motorkách rozhodnú vstúpiť na naše územie, ich naše bezpečnostné zložky s potrebnou razanciou vyzdvihli na jednej hranici a odprevadili ich na druhú hranicu nášho štátu,“ doplnil.

Keďže členovia tohto gangu majú schengenské víza, a SDKÚ si podľa vlastných slov váži voľný pohyb osôb ako jeden z pilierov Európskej únie, nie je zrejme adekvátne Nočným vlkom zabraňovať vo vstupe na naše územie – pokiaľ splnia všetky zákonné podmienky.

„Bezpečnostné zložky štátu však majú k dispozícii všetky prostriedky, aby eliminovali šírenie vojnovej propagandy a nacionálnej agresie a starostovia a primátori majú možnosť zakázať im verejné zhromaždenia vo svojich mestách a obciach,“ uviedol na záver.

Ruskí motorkári, ktorí sa nazývajú Noční vlci a majú blízko k prezidentovi Vladimírovi Putinovi, chcú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom osláviť prejazdom Berlína. Konvoj motorkárov vyrazil z Moskvy v sobotu 25. apríla a po prejazde Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou má doraziť 9. mája do hlavného mesta Nemecka. Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády.

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Putin sa v sídle klubu objavil prvýkrát v roku 2009 a často Nočných vlkov sprevádza na motorke pri ich výjazdoch a aj ich prijíma v Kremli.

Plánované podujatie vyvoláva v okolitých krajinách rozporuplné reakcie. Proti prejazdu Nočných vlkov cez územie Poľska sa už vyslovila poľská premiérka Ewa Kopaczová, ktorá celé podujatie považuje za provokáciu. Podľa nemeckých médií zase Nočným vlkom v Nemecku neposkytnú miestne úrady povolenie na prejazd Berlínom.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zákaz vstupu #Noční vlci