Austrália sa snaží oddialiť popravu občanov v Indonézii

Šéfka austrálskej diplomacie Julie Bishopová sa snaží na poslednú chvíľu zabrániť chystaným popravám v Indonézii, spolu s ďalšími siedmimi cudzincami hrozí, že čoskoro vykoná trest smrti aj na dvoch austrálskych občanoch.

27.04.2015 15:26
náboje, zbraň, poprava Foto:
Poprava
debata (1)

Ministerka tvrdí, že proces s Austrálčanmi obžalovanými z pašovania drog mohol byť ovplyvnený korupciou a tieto podozrenia by mali indonézske úrady preveriť, napísala v pondelok agentúra Reuters. Popravy deviatich cudzincov a jedného Indonézana by mohli byť vykonané už v noci na utorok.

Pravdepodobnosť, že poprava Austrálčanov by mohla byť odložená, v pondelok zvýšilo oznámenie ústavného súdu, ktorý súhlasil s prerokovaním ich ďalšieho odvolania. Najvyšší štátny zástupca v pondelok naopak zamietol žiadosť o milosť, ktorú do Indonézie vyslal kvôli na smrť odsúdenej filipínskej občianke filipínsky prezident Benigno Aquino.

Indonézske úrady v sobotu oficiálne informovali deväť ľudí odsúdených na trest smrti o blížiacej sa poprave. Podľa tamojších zákonov musia odsúdencami dostať správu o vykonaní trestu najmenej 72 hodín vopred, čo znamená, že popravy by sa mohli konať už v utorok alebo v stredu.

Pôvodne bol medzi čakateľmi na popravu aj Francúz Serge Atlaoui, jeho právnik zatiaľ dosiahol odkladu, pretože podal sťažnosť proti spôsobu, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o milosť. O sťažnosti by mal v pondelok rozhodnúť najvyšší súd.

Austrálčania Andrew Chan a Myuran Sukumaran boli podľa súdu šéfmi organizovanej skupiny prezývanej „baliská deviatka“, ktorá sa pokúšala prepašovať do Austrálie 8,3 kilogramu heroínu. Skupinu, v ktorej boli aj dvaja Indonézania a obyvatelia z Francúzska, Ghany, Brazília, Filipín a Nigérie, zatkla polícia na indonézskom ostrove Bali v apríli 2005. Odsúdení boli o rok neskôr.

Práve fakt, že verdikt bol vynesený už pred desiatimi rokmi, podľa Indonézie nevrhá dobré svetlo na žiadosť austrálskej ministerky. Tá mala podľa Jakarty prísť so svojimi podozreniami, že proces neprebehol riadne, skôr a dodať tiež potrebné dôkazy.

Bishopová s odvolaním na obhajcu oboch Austrálčanov tvrdí, že indonézski sudcovia žiadali o úplatok za to, že uplatnia voči dvojici menej prísny trest. Dohoda neskôr skrachovala potom, čo sudcovia údajne dostali príkaz z vyšších miest, aby potrestali pašerákov trestom smrti.

Indonézske úrady tvrdia, že aj keby sťažnosť Canberry na možnú korupciu zohľadnili, udelený trest by to nemohlo nijako zvrátiť. Okrem Austrálie sa snažia popravu svojich občanov zvrátiť aj ďalšie krajiny: francúzsky prezident François Hollande minulý týždeň varoval Indonéziu, že poprava by mohla poškodiť vzťahy medzi oboma krajinami.

Na Indonéziu intenzívne naliehajú aj Filipíny – ich prezident Aquino navrhol zmiernenie trestu pre odsúdenú Filipínku z humanitárnych dôvodov: ide o matku dvoch detí. „Francúzsko a Austrália ctia ľudské práva a odmietajú trest smrti kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností,“ apelovali po spoločnom rokovaní v Paríži prezident Hollande a austrálsky premiér Tony Abbott.

Indonézia má výnimočne prísne protidrogové zákony a popravy pašerákov drog tam nie sú výnimočné. Na výkon trestu smrti tam v súčasnosti čaká 138 ľudí, asi tretina sú cudzinci. Tento rok v januári bolo v Indonézii popravených za obchodovanie s drogami šesť ľudí, z ktorých päť boli cudzinci.

Tieto popravy vyvolali po celom svete ostrú kritiku zo strany vlád a ochrancov ľudských práv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #pašeráci #milosť #Austrália #indonézia #popravy