Bilancia zemetrasenia v Nepále je mimoriadne tragická, obetí je už vyše 4-tisíc

Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále stúpla na 4 310 mŕtvych a takmer 8-tisíc zranených. Ďalších takmer sto ľudí zahynulo v susedných krajinách. Informoval o tom v utorok hovorca nepálskeho ministerstva vnútra.

27.04.2015 17:26 , aktualizované: 28.04.2015 07:18
nepál, zemetrasenie, káthmandu Foto: ,
Aktuálnym problémom v Nepále je nekoordinovaná distribúcia humanitárnej pomoci.
debata

Agentúra Reuters citovala nemenovaného vysokého predstaviteľa nepálskeho ministerstva vnútra, ktorý poukázal na skutočnosť, že s najhoršie postihnutými oblasťami v horách nebolo doteraz nadviazané spojenie. Z toho dôvodu sa domnieva, že počet mŕtvych sa dostane k 5 000.

Ešte pesimistickejšie vyhliadky má Lex Kassenberg, ktorý riadi záchranné práce svetovej humanitárnej organizácie Care International v Nepále. „Ten počet presiahne 10 000, možno sa dostane až cez hranicu 15 000,“ vyhlásil Kassenberg podľa britského denníka The Guardian.

Záchranári sú vydesení a utekajú po každom otrase

„Bolo zaznamenaných takmer 100 následných otrasov, ktoré komplikujú záchranné práce. Aj záchranári sú vydesení a pri každom záchveve zeme utekajú,“ vyhlásil jeden z predstaviteľov úradov v Káthmandu Ek Narayana Arjal. V metropole bolo podľa neho zriadených desať stanovíšť, kde sú rozdávané stany a pitná voda.

V pondelok ráno otvorili niektoré obchody ponúkajúce základný tovar a tiež pekáreň začala predávať čerstvý chlieb. Prerušené zostávajú dodávky elektriny, tiež telefonické spojenie je veľmi zlé a internet prakticky nefunguje.

Medzi obyvateľmi Nepálu sa stupňuje napätie

Medzi obyvateľmi Nepálu, ktorí sa v pondelok pripravovali už na tretiu noc strávenú po ničivom sobotňajšom zemetrasení pod šírym nebom, začína narastať zlosť kvôli pomalému rozdeľovaniu pomoci. Medzi vládnymi úradníkmi údajne panuje zmätok, zatiaľ čo humanitárne organizácie narážajú na problém s totálne preplneným letiskom v Káthmandu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Niektoré z hlavných ciest sú zablokované zosuvmi pôdy, množstvo dedín tak zostalo úplne odrezaných od sveta, bez vody a bez elektriny. Do nepálskej metropoly Káthmandu dorazili prvé zásielky pomoci, do najviac postihnutých oblastí sa ich nedarí distribuovať.

Študentka Sarga Dhaoubadelová býva so svojou rodinou mimo Káthmandu a presunuli sa na miestne ihrisko, kde si vytvorili provizórne prístrešia z plachty.

„Nikto z vlády neprišiel, aby nám ponúkol aspoň pohár vody,“ opísala. „Nikto neprišiel skontrolovať náš zdravotný stav. Sme úplne odkázaní len sami na seba,“ dodala. Medzinárodné humanitárne organizácie sa obávajú najmä šírenia najrôznejších chorôb.

Obdobie monzúnov, s ktorými prichádzajú silné dažde a povodne sa začína v Nepále zvyčajne na konci mája. Pri záplavách je pritom obrovské riziko šírenia najmä infekčných chorôb. Podľa Detského fondu OSN bol zemetrasením zasiahnutých rôznou mierou asi milión nepálskych detí.

Ako uviedol Zubin Zaman z organizácie Oxfam, bez prístrešia zostávajú stovky tisíc ľudí, ktorí tiež nemajú prístup k potravinám ani k toaletám. Na najrôznejšie choroby by mohlo zomrieť oveľa viac ľudí ako ich zahynulo v troskách domov, dodal Zaman.

Zlyháva distribúcia humanitárnej pomoci

„Nezlepšuje sa to, otrasy pokračujú a dážď v posledných dvoch dňoch situáciu ešte viac zhoršil,“ povedal zástupca Oxfamu. Nepálska vláda nemá dostatok základného vybavenia, chýbajú potraviny a k dispozícii nie sú ani špeciálne záchranárske potreby.

Šivaram Laghi žije v starobylom meste Bhaktapur východne od Káthmandu. Ľudia tam podľa neho bývajú v táboroch a začínajú byť kvôli nedostatku pomoci netrpezliví a nešťastní. „Všetko je rozdeľované úplne náhodne. Tej najdôležitejšej pomoci dorazilo len veľmi málo a hneď sa na ňu všetci vrhli, bez akejkoľvek koordinácie,“ opísal Šivaram.

Na medzinárodnom letisku v Káthmandu sa tisíce ľudí snažia dostať z krajiny a humanitárne organizácie naopak dúfajú, že smerom do Nepálu dostanú čo najviac lietadiel s pomocou. Na letisku zostalo len málo personálu, veľká väčšina odišla domov pomáhať svojim rodinám.

„Panuje tu úplne chaotická situácia,“ hovorí Devendra Singh Tak, ktorý pracuje pre organizáciu Save the Children. „Letisko nie je na takú prevádzku vybavené. Tým skôr, keď tu nie sú takmer žiadni zamestnanci,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál