Tisíce ľudí sa v USA zúčastnili pohrebu černošského mladíka

Tisíce ľudí sa v pondelok v americkom Baltimore zúčastnili pohrebu černošského mladíka Freddieho Graya, ktorý zomrel pred týždňom po tom, čo bol pri zatýkaní vážne zranený.

27.04.2015 21:32
debata (2)

Grayova smrť, ktorá bola jednou zo sporných úmrtí počas policajných zákrokov, vyvolala v meste rozsiahle protesty. Polícia v Baltimore v pondelok medzitým ohlásila, že má dôveryhodné informácie o nebezpečenstve, ktoré miestnym policajtom od gangov hrozí.

Reverend Jesse Jackson počas pietneho prejavu označil Graya za obeť sociálnej nerovnosti a povedal, že západná štvrť mesta, odkiaľ pochádzal si žiada investície, nové pracovné miesta a zlepšenie bytovej situácie.

„Prečo nebola Fredova časť mesta rozvíjaná? Prečo nemôže západná časť dostať to, čo dostáva centrum?“ vyhlásil Jackson. Tiež povedal, že od roku 2010 zahynulo policajnou rukou 110 ľudí. „Fred nebol číslom jedna, bol číslom jedna jedna jedna,“ dodal. Tiež povedal, že ľudia sa na pohrebe zhromaždili aj kvôli tomu, že cítia strach, lebo ich deti sú v nebezpečenstve.

Dvadsaťpäťročný Gray zomrel na následky zlomeniny krčných stavcov, ktoré utrpel pri zatýkaní 12. apríla. Policajný náčelník Anthony Batts následne na tlačovej konferencii pripustil, že zasahujúci policajti v rozpore s predpismi nezabezpečili Grayovi náležitú zdravotnú starostlivosť a že po zatknutí nebol v policajnej dodávke pripútaný. Výsledky policajného vyšetrovania majú byť oznámené 1. mája.

V Spojených štátoch sa v posledných mesiacoch stalo niekoľko prípadov, keď belošskí policajti pri zásahu zabili černocha. Baltimore sa však od ostatných incidentov odlišuje, pretože má černošského policajného náčelníka aj černošskú starostku. Aj to v meste nezabránilo protestom a následným stretom s políciou.

Baltimorská polícia v pondelok oznámila členom zboru hrozí vážne nebezpečenstvo, pretože gangy sa spojili s cieľom popraviť nejakých policajtov. Členmi údajného spojenectva sú neslávne preslávené černošské kriminálne organizácie Black Guerilla Family, Bloods a Crips.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #pohreb #mladík #policajný zásah