Ukrajinci našli dôkaz ruskej účasti na zostrelení MH17

Ukrajinskí investigatívnej reportéri našli na internete ďalší dôkaz, že ruská armáda dodala proruským separatistom rakety Buk, z ktorých jedna vlani v lete zostrelila malajzijský boeing.

27.04.2015 22:29
debata (1428)

Lietadlo sa vlani v júli zrútilo nad východnou Ukrajinou na území ovládanom separatistami, neprežil nikto z takmer 300 ľudí na palube, prevažne Holanďanov.

Reportéri podľa agentúry Unian našli na ruských sociálnych sieťach fotografie zhotovené jedným z ruských vojakov, ktoré svedčia o tom, že rakety Buk previezol na Ukrajinu 147. automobilový prápor z Moskvy. Dotyčný vojak zdokumentoval celú trasu kolóny.

Snímky na sociálnej sieti si vojak Dmitrij Zubov poctivo označoval počtom dní, ktoré mu ešte ostávali do prepustenia z armádnej služby do zálohy. Podobný zvyk poznali niekdajší českí a slovenskí vojaci základnej služby ako „strihanie metra“, na ktorom si odpočítavali počet dní pred odchodom do civilu.

„Dva týždne po prepustení Zubova do zálohy jeden z Bukov, ktorý priviezla jeho jednotka, zostrelí let MH17,“ poznamenal Unian. Zubov po zverejnení materiálu svoj profil vymazal, novinárom sa podľa denníka Ukrajinská pravda podarilo urobiť kópie snímok, Zubovovu stránku si navyše natočili na video.

Podľa holandských vyšetrovateľov stála za skazou letu MH17 s najväčšou pravdepodobnosťou strela vypálená z ruského protilietadlového raketového systému Buk. Kto strelu vypálil je predmetom pokračujúcich sporov. Ukrajina a Spojené štáty tvrdia, že lietadlo zostrelila raketa, ktorú poskytla Moskva proruským separatistom. Rusko obvinenia odmieta a ukazuje na ukrajinské vládne sily.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #MH17 #dôkazy