Strelec z denverského kina bol podľa posudkov príčetný

Američan James Holmes, ktorý je obžalovaný z vrážd a pokusov o vraždu pri streľbe v denverskom kine pred tromi rokmi, bol v čase činu podľa dvoch lekárskych posudkov príčetný.

27.04.2015 22:34
debata (1)

V pondelok to na úvod procesu vyhlásila obžaloba. Streľbu pri premiére filmu o Batmanovi neprežilo 12 ľudí a ďalších 70 utrpelo zranenia. Prokuratúra žiada trest smrti, podľa obhajoby je mladý muž duševne chorý a patrí do liečebne.

„Oba (posudky) tvrdia to isté: ten človek bol príčetný, keď sa v kine v júli 2012 pokúsil všetkých zavraždiť,“ povedal v úvodnej reči prokurátor George Brauchler, ktorého citovala agentúra AP. Obžaloba tiež tvrdí, že útok pripravoval niekoľko mesiacov.

Holmes čin nepopiera, tvrdí však, že pri ňom bol nepríčetný a preto sa necíti vinný. Pri príprave súdneho procesu podstúpil na príkaz justície dve psychiatrické vyšetrenie. Výsledky boli zverejnené až v pondelok v úvode procesu. Ten oficiálne začal koncom januára výberom poroty. Očakáva sa, že súd potrvá niekoľko mesiacov.

Ak súd uzná Holmesa duševne chorým, vyhne sa väzeniu. Americké médiá už skôr špekulovali, že v prípade hospitalizácie by mohol byť Holmes po čase prepustený na slobodu, ak lekári dospejú k záveru, že je vyliečený a že už nie je nebezpečenstvom pre verejnosť. Vzhľadom na závažnosť činu by to bola otázka veľmi vzdialenej budúcnosti.

Holmes podľa obžaloby vyšiel asi dvadsať minút po začiatku filmového predstavenia núdzovým východom von z kina. Po chvíli sa vrátil do sály oblečený v čiernom, v plynovej maske a s helmou. Niektorí zo 400 divákov vo vypredanom sále si mysleli, že je súčasťou produkcie.

Čoskoro však Holmes vhodil do sály dva granáty so slzným plynom a začal strieľať. Po asi 15 minútach sa nechal bez odporu zatknúť políciou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #denver #streľba #kino #obžaloba