Putin: Západ nás má rád ako žobrákov

Západné sankcie podľa šéfa Kremľa nie sú reakciou na zabratie Krymu, ale pokusom zabrzdiť rozvoj Ruska. Vladimir Putin to povedal v celovečernom dokumentárnom filme Prezident, ktorý k 15. výročiu jeho príchodu k moci odvysielala televízia Rossija.

28.04.2015 07:56
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (791)

„Takzvané vládnuce kruhy, predstavitelia politických a ekonomických elít týchto krajín nás majú radi, keď sme žobráci, chudáci a stojíme s natiahnutou rukou. Len čo začneme vyjadrovať nejaké svoje záujmy, vnímajú to ako prvok geopolitického súperenia,“ vyhlásil Putin.

Šéf Kremľa tiež poznamenal, že Moskva nemohla Krymčanov „hodiť cez palubu“: „Ak sa ľudia chcú vrátiť do Ruska, a nechcú byť pod vládou neonacistov, krajných nacionalistov a banderovcov, tak nemáme právo ponechať ich svojmu osudu.“

„Hovoril som vtedy svojim partnerom, že pre nás sú ľudia životne dôležitou otázkou. Neviem, aké záujmy budete brániť vy, ale my pri obrane našich pôjdeme na doraz, a to je mimoriadne vážna vec. Nie preto, že chceme niečo odhryznúť, odtrhnúť, a dokonca nie preto, že Krym má strategický význam v oblasti Čierneho mora, ale preto, že to je prvok historickej spravodlivosti. Nazdávam sa, že sme postupovali správne a nič neľutujem,“ vyhlásil o vlaňajšej anexii Krymu, ktorý predchádzajúcich 60 rokov patril Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

791 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #západ #Krym