Vodca Islamského štátu je klinicky mŕtvy

Iránske médiá priniesli neoverenú správu o klinickej smrti vodcu radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

28.04.2015 13:25
Abú Bakr Bagdádí Foto: ,
Abú Bakr Bagdádí.
debata (15)

Podľa agentúry Fars utrpel abú Bakr Bagdádí v marci ťažké zranenia, bol prevezený na Golanské výšiny a tam bol vyhlásený za klinicky mŕtveho.

Bagdádí sa na verejnosti objavuje len sporadicky, vlani vystúpil, keď ohlásil vznik kalifátu na severe Iraku a Sýrie a seba označil za jeho vodcu.

Britský denník The Guardain už v marci s odvolaním na iracké zdroje informoval o útoku, pri ktorom bol Bagdádí údajne ťažko zranený pri jednom z amerických náletov v provincii Ninive. Pentagon a ďalšie zdroje to nepotvrdili.

Podľa terajších správ Bagdádí IS už nevedie a na jeho miesto bol menovaný nástupca nazývaný abú Alá Afri. The Guardian tento týždeň napísal, že Bagdádí je stále nažive, kvôli zraneniu chrbtice sa nemôže hýbať.

Je v starostlivosti lekárov v irackom Mosule a pretože nemôže IS riadiť, prevzal jeho prácu Afri ako dočasný vodca. Ide o vychádzajúcu hviezdu IS.

Afri v minulosti pracoval v Iraku ako učiteľ fyziky. „Je významnejší, múdrejší, má lepšie vzťahy ako Bagdádí. Je dobrý rečník a má charizmu,“ citoval americký časopis Newsweek poradca irackej vlády Hišáma Hašemího.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Klinická smrť #vodca #Islamský štát