Fínska armáda vypustila bomby proti možnej ponorke

Fínske ozbrojené sily v utorok oznámili, že blízko hlavného mesta Helsinki vypustili na mori hlbinné bomby ako varovanie pre možnú prítomnosť ponorky.

28.04.2015 14:52
debata (76)

Vojenské námorníctvo spozorovalo podmorský objekt v pondelok a opäť v utorok ráno a oznámilo, že udalosť preveruje. Fínsky minister obrany Carl Haglund sa pre médiá vyjadril, že cieľom mohla byť ponorka, ktorá už oblasť pravdepodobne opustila. Varovné bomby veľkosťou podobné granátom podľa neho fínske sily používajú len zriedkavo.

Udalosť sa odohrala v období napätia vo vzťahoch s Ruskom, s ktorým Fínsko zdieľa 1340 kilometrov dlhú hranicu. Haglund sa nevyjadril, či mohlo ísť o ruskú ponorku. „Máme silné podozrenie, že sa tu odohrávala podmorská aktivita, ktorá sem nepatrí. Samozrejme je to vždy závažné, ak sú naše teritoriálne vody narušené,“ povedal minister pre fínsku tlačovú agentúru STT.

„Tieto bomby neslúžia na poškodenie cieľa, ale ich účelom je upovedomiť cieľ o tom, že bol spozorovaný,“ citoval denník Helsingin Sanomat námorného dôstojníka Olaviho Jantunena. Správy o údajnej prítomnosti cudzej ponorky pri Štokholme v roku 2014 vyvolali vo Švédsku najväčšiu mobilizáciu od skončenia studenej vojny.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Bomby #ponorka #Fínsko