Indonézia popravila ôsmich pašerákov drog, vrátane 7 cudzincov

Indonézia popravila osem ľudí, vrátane siedmich cudzincov, za pašovanie drog. Z cudzincov išlo o dvoch Austrálčanov, štyroch Nigérijčanov a Brazílčana.

28.04.2015 16:20
indonézia, poprava, cudzinci Foto: ,
Pred budovou väznice prebieha protest proti poprave. Demonštranti žiadajú milosť pre odsúdených.
debata (37)

Indonézia popravila osem ľudí, vrátane siedmich cudzincov, za drogy

Odsúdených zastrelili postupne okolo stredajších 00:25 jakartského času (v utorok 19:25 SELČ).

Podľa indonézskych médií bola nečakane ušetrená odsúdená Filipínka potom, čo sa vzdala úradom žena, ktorá ju na pašovanie drog naverbovala.

Podľa neoficiálnych informácií boli najprv popravení Austrálčania a nakoniec Indonézan.

Cudzinci, odsúdení na smrť sa v Indonézii lúčili s rodinami

Skupina bola na trest smrti odsúdená za pašovanie drog. Do ostro stráženého väzenského komplexu na ostrove Nusakambangan dorazili príbuzní odsúdených, aby sa mohli rozlúčiť, napísala v utorok agentúra AP.

Indonézske úrady nespresnili, kedy sa poprava uskutoční. Po 15:00 SELČ už odsúdenci nesmú prijímať návštevy, médiá preto odhadujú, že poprava zastrelením bude vykonaná niekedy krátko potom.

Poslednú rozlúčku sprevádzali srdcervúce scény. Jeden z odsúdencov, tridsaťjedenročný Austrálčan Andrew Chan sa v pondelok ešte stihol oženiť so svojou snúbenicou. Na mieste je veľa novinárov. „Dúfame v zázrak,“ povedala sestra odsúdenej Filipínky Mary Jane Velosoovej. Do väzenia už dorazili tiež rakvy s menami odsúdených.

Aj napriek medzinárodným protestom sa v... Foto: SITA, Achmad Ibrahim
indonézia, poprava, demonštrácia, Aj napriek medzinárodným protestom sa v Indonézii schyľuje k poprave pašerákov drog.

Indonézske úrady v sobotu oficiálne informovali skupinu o blížiacej sa poprave. Podľa tamojších zákonov musia odsúdenci dostať správu o vykonaní trestu najmenej 72 hodín vopred. Odsúdenci mohli vysloviť posledné želanie. Na popravu čakajú okrem dvoch Austrálčanov tiež štyria Nigérijčania, jedna Filipínka, Brazílčan a Indonézan.

Skupinu zatkla polícia na indonézskom ostrove Bali v apríli 2005. Odsúdení boli o rok neskôr. Pôvodne bol medzi čakateľmi na popravu aj Francúz Serge Atlaoui, jeho právnik zatiaľ dosiahol odklad tým, že podal sťažnosť proti spôsobu, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o milosť.

Proti popravám protestuje OSN a predovšetkým Austrália. Šéfka austrálskej diplomacie sa ešte v pondelok snažila plánovanú popravu oddialiť. Ministerka tvrdila, že proces s Austrálčanmi obžalovanými z pašovania drog mohol byť ovplyvnený korupciou a že by tieto podozrenia mali indonézske úrady preveriť.

Indonézia má výnimočne prísne protidrogové zákony a popravy pašerákov drog tam nie sú výnimočné. Na výkon trestu smrti tam v súčasnosti čaká 138 ľudí, asi tretina sú cudzinci. Tento rok v januári bolo v Indonézii popravených za obchodovanie s drogami šesť ľudí, z ktorých päť boli cudzinci. Tieto popravy vyvolali po celom svete ostrú kritiku zo strany vlád a ochrancov ľudských práv.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzinci #drogy #indonézia #poprava #pašovanie