Irán sa zmocnil americkej nákladnej lode, USA správu odmietajú

Iránske námorníctvo sa podľa polooficiálnej iránskej tlačovej agentúry Fars zmocnilo americkej nákladnej lode sa 34člennou posádkou.

28.04.2015 17:04 , aktualizované: 17:59
debata (64)

Loď priplávala do iránskych teritoriálnych vôd.

Saudskoarabská televízia Al-Arabíja informovala, že plavidlo dostalo príkaz doplávať do iránskeho prístavu Bandar Abbás.

Podľa USA nič nenasvedčuje tomu, že sa Irán zmocnil americkej lodi

Iránski vojaci vstúpili na palubu lode plávajúcej pod vlajkou Marshallových ostrovov, uviedlo americké ministerstvo obrany. Podľa pôvodných informácií polooficiálnej iránskej tlačovej agentúry Fars sa iránskej námorníctvo zmocnilo americkej nákladnej lode sa 34člennou posádkou, pretože priplávala do iránskych teritoriálnych vôd.

Saudskoarabská televízia Al-Arabíja najskôr informovala, že americké plavidlo dostalo príkaz vplávať do iránskeho prístavu Bandar Abbás. Nemenovaný americký činiteľ agentúre Reuters povedal, že tomu nič nenasvedčuje.

Iránski vojaci v Hormuzskom prielive podľa hovorcu Pentagonu strieľali na kontajnerovú loď Tigris patriacu spoločnosti Maersk, nariadili jej vplávať hlbšie do iránskych teritoriálnych vôd a potom vstúpili na jej palubu.

Iránski oficiálni činitelia sa k tomuto incidentu nijako nevyjadrili. Reuters pripomína, že Irán sa v minulosti niekoľkokrát vyhrážal, že Hormuzský prieliv zablokuje na protest proti zahraničným sankciám, ktoré vyvolal iránsky jadrový program.

Touto námornou cestou plavia tankery prevážajúce pätinu ťaženej ropy.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #loď #Amerika