Na ruskom cvičisku explodovala munícia

Explózia munície spôsobila v utorok požiar na cvičisku ruskej armády západne od Rostova na Done neďaleko od hraníc s Ukrajinou.

28.04.2015 20:09
debata (43)

Podľa správ ruských médií boli zničené desiatky ťažkých armádnych vozidiel a štyri okolité obce boli evakuované. Pri výbuchu bolo zranených šesť vojakov, utrpeli popáleniny. Mŕtvych si výbuch údajne nevyžiadal.

Explózia munície spôsobil požiar vnútri samohybného dela vyvolaný skratom. Delo sa spolu s ďalšou vojenskou technikou zúčastnilo manévrov na Kuzminskom vojenskom cvičisku pri Rostove. Podľa agentúry RIA Novosti bolo ohňom zničených asi tridsať bojových vozidiel.

Armáda v okolí cvičiska zriadila stanové mestečko pre stovky evakuovaných, incident prišiel na miesto vyšetrovať hlavný prokurátor ruskej armády.

Správy o incidente sú v ruských médiách strohé, pretože miesto výbuchu sa nachádza len asi 40 kilometrov východne od samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú podľa Kyjeva Rusko tajne zásobuje zbraňami a muníciou.

Agentúra Interfax uviedla, že k explózii došlo „v okamihu, keď bojová technika vychádzala z miesta stálej dislokácie na plánované cvičenie“. Požiar bol údajne lokalizovaný, z postihnutej oblasti stále zaznievajú výbuchy.

Internetový denník Gazeta.ru upozornil, že mimoriadne udalosti sa na Kuzminskom cvičisku, intenzívne využívanom armádou od vlaňajšieho marca, teda od anexie Kryme a vypuknutia ukrajinského konfliktu, stávajú často, avšak verejnosť sa o výsledkoch vyšetrovania nič nedozvie.

Napríklad vlani v júli počas cvičnej streľby explodovala mínometná strela, jeden profesionálny vojak bol zabitý a sedem ďalších bolo zranených. O mesiac neskôr na cvičisku zahynulo deväť vojakov z 18. motostre­leckej brigády, vrátane jedného dôstojníka.

„Smrť vojakov úrady potvrdili a vyšetrovalo sa to, ale ani okolnosti, ani príčiny nezverejnili,“ povedal Sergej Krivenko z prezidentskej rady pre ľudské práva. „Je čudné, že nebolo začaté trestné stíhanie,“ upozornil. Nie je vylúčené, že vojaci v skutočnosti nezahynuli na cvičisku, ale inde, teda asi na Ukrajine.

Vojaci „zahynuli pri plnení služobných povinností“, a tak pozostalí dostali v súlade so zákonom po piatich miliónoch rubľov. Na cvičisku ruskej armády budú podľa denníka vojaci umierať aj naďalej, pretože ministerstvo obrany údajne neprejavuje žiadnu snahu zmeniť situáciu a vyšetrovania sú vedené len snahou nájsť obetného baránka, zvyčajne nižšieho dôstojníka, ktorý síce len plnil rozkazy, ale odpyká si trest, zatiaľ čo vyššie postavení náčelníci zostávajú bez trestu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #munícia #explózia #cvičisko