V Baltimore v noci pokračovali nepokoje

Napriek zákazu vychádzania pokračovali v noci z utorka na stredu nepokoje v Baltimore a polícia musela proti skupine demonštrantov použiť koreňový sprej, dymové granáty a gumové projektily.

29.04.2015 07:56
Baltimore, nepokoje, protest Foto: ,
Demonštrant v Baltimore.
debata (7)

Protesty v meste začali po pondelkovom pohrebe černošského mladíka Freddieho Graya, ktorý zomrel po zranení spôsobenom pri zatýkaní. Podľa AP sú nepokoje v meste najhoršie od roku 1968. Demonštranti podľa AP hádzali na políciu fľaše a dvíhali zo zeme dymové granáty a hádzali ich späť na políciu. Zatiaľ nie sú správy o zatknutých ani vážne zranených.

Dvadsaťpäťročný Gray zomrel 19. apríla na následky zlomeniny krčných stavcov, ktorú utrpel o týždeň skôr pri zatýkaní. Polícia následne pripustila, že policajti v rozpore s predpismi nezaistili Grayovi náležitú zdravotnú starostlivosť. Výsledky policajného vyšetrovania majú byť oznámené 1. mája.

V Spojených štátoch sa v posledných mesiacoch stalo niekoľko prípadov, keď belošskí policajti pri zásahu zabili černocha. Baltimore sa však od ostatných incidentov odlišuje, pretože má černošského policajného náčelníka aj černošskú starostku. Ani to ale v meste nezabránilo protestom a následným stretom s políciou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Baltimor