Nigérijská armáda zachránila 300 dievčat a žien z táborov Boko Haram

Nigérijská armáda oznámila, že pri utorňajšej operácii proti extrémistickému hnutiu Boko Haram oslobodila 200 unesených dievčat a 93 žien, medzi ktorými však nie sú školáčky z mesta Chibok, ktorých minuloročné zmiznutie malo vo svete veľkú odozvu.

29.04.2015 08:58
Nigéria, Boko Haram, únos Foto: ,
VRÁŤTE NAŠE DIEVČATÁ TERAZ, píše sa na transparente účastníkov pochodu, ktorý sa na podporu unesených školáčok konal v nigérijskej metropole.
debata

Plukovník Sani Usman informoval agentúru Associated Press, že vojaci v Sambiskom lese na severovýchode Nigérie zničili štyri tábory militantov, ktorí podľa iného zdroja z armády využívali ozbrojené ženy ako živé štíty a prvú líniu obrany. Armáda na sieti Twitter uviedla, že totožnosť zachránených momentálne preveruje.

Takmer 300 školáčok z mesta Chibok zajali militantní moslimskí extrémisti v apríli 2014, pričom ich odviezli v nákladných autách do Sambiského lesa. Niekoľkým desiatkam z nich sa podarilo utiecť, 219 je však napriek snahám o záchranu dodnes nezvestných. Hnutie Boko Haram v rámci krvavého povstania na severovýchode Nigérie unieslo aj neznámy počet ďalších dievčat, žien a mladých mužov, z ktorých urobilo sexuálne otrokyne a bojovníkov. Mnoho z nich sa dostalo na slobodu po začatí medzinárodnej ofenzívy proti extrémistom v závere januára. Boko Haram sa už podarilo vytlačiť zo všetkých obsadených oblastí okrem Sambiského lesa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria