Nezabil esesáckeho diabla. Bál sa pomsty na väzňoch

Józef Paczyński si po odvlečení do nacistického koncentráku vypočul, že ho čaká krátky život. Napriek tomu, že v Osvienčime skončil ako jeden z prvých väzňov už v lete 1940, dočkal sa oslobodenia.

29.04.2015 11:13
Józef Paczyński Foto: ,
Józef Paczyński.
debata (4)

Holič esesáckeho veliteľa sa dostal zo zajatia na jar 1945. Paczyński, ktorý prechádzal britvou po krku Rudolfa Hössa, zomrel v Krakove vo veku 95 rokov.

V septembri 1939 padol tento Poliak do nemeckého zajatia. Podarilo sa mu však utiecť. Chcel sa s kamarátmi pridať k poľskej armáde vo Francúzsku, lenže cestou cez Slovensko ho zatkli.

V júni 1940 deportovali Paczyńskeho do Osvienčimu. „Nemáte predstavu, kde ste. Toto nie sú kúpele, ale nemecký koncentračný tábor. Človek tu žije najviac tri mesiace. Ak sú však medzi vami kňazi alebo Židia, môžu žiť len šesť týždňov. Toto nám povedal Karl Fritzsch, pravá ruka Hössa,“ uviedol Paczyński pred niekoľkými rokmi pre portál Legacy Project. Dodal, že slová esesáka vnímal ako pokus vytvoriť vo väzňoch pocit úplnej beznádeje.

Paczyńskeho zaradili do skupiny holičov. Strihal a holil esesákov. Vrátane Hössa, ktorý bol veliteľ tábora smrti. Poliak mal stovky príležitostí podrezať krk nemeckému diablovi. Žiadnu nevyužil.

Celý život sa stretával s otázkou, prečo Hössa nezabil. Zostal iba pri tom, že mu pravidelne urobil jednoduchý strih, holieval mu krk britvou a potom holiacim strojčekom prešiel po stranách tváre. „Nebol som blázon. Uvedomoval som si dôsledky. Keby som mu podrezal krk, hneď by zavraždili polovicu väzňov,“ vysvetlil Paczyński pre agentúru AFP v januári tohto roku, keď si svet pripomenul 70. výročie oslobodenia Osvienčimu.

Niekdajší väzeň s číslom 121 spomínal, že Höss bol odmeraný: „Za tú dlhú dobu so mnou neprehodil ani jedno slovo.“

Paczyński spočiatku cítil slabú šancu, že prežije v Osvienčime. Neskôr v ňom posilnil nádej jeden spoluväzeň. „Bol to Róm. Povedal mi, že príde deň, keď sa z koncentráku dostanem von s veľkou skupinou väzňov. Vždy keď som prepadával strachu, spomenul som si na tieto slová. Viem, že to môže vyznieť smiešne. Ale v máji som sa dočkal slobody s veľkou skupinou väzňov,“ povedal pre Legacy Project.

V januári 1945 zobrali nacisti niekoľko tisíc väzňov na takzvaný pochod smrti. Bola to evakuácia tábora smrti pred postupujúcou Sovietskou armádou. Paczyński skončil v koncentráku v Ebensee, kde sa v máji 1945 dočkal vytúženej slobody od západných spojencov.

Koniec vojny priniesol spravodlivosť aj Hössovi. V Poľsku ho postavili pred súd. Nad netvorom, ktorý riadil nacistický koncentrák, kde zahynulo 1,2 milióna nevinných, vyniesli rozsudok smrti. Vo Varšave ho verejne obesili a telo spálili v Osvienčime, ktorý sa stal najstrašnejším symbolom vražednej hitlerovskej mašinérie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Józef Paczyński