Ochranný kryt v Černobyli bude hotový do novembra 2017

Skupina G7 združujúca najvyspelejšie ekonomiky sveta v stredu prisľúbila, že nový ochranný kryt nad zničenou jadrovou elektrárňou v Černobyli na Ukrajine bude dostavaný do novembra 2017, aj keď pokrytie celých predpokladaných nákladov je stále neisté.

30.04.2015 08:49
Cenobyl Foto: ,
Poškodený 4. blok Černobyľskej atómovej elektrárne skrytý pod sarkofágom.
debata (15)

Tajomník nemeckého ministerstva pre životné prostredie Jochen Flasbarth po zasadnutí v Londýne informoval o „konkrétnych prísľuboch“, ktoré by mali zabezpečiť 530 zo 650 miliónov potrebných na dostavbu takzvaného sarkofágu. Predstaviteľ hovoriaci v mene celej G7 zároveň vyjadril presvedčenie, že krajiny vrátane Číny a Ruska poskytnú aj zvyšok peňazí, ako už takisto sľúbili. Flasbarth podľa vlastných slov pociťuje „veľkú úľavu“ a výsledok stretnutia označil za jasný znak toho, že „medzinárodné spoločenstvo preberá zodpovednosť“ za problém.

Ukrajina si v marci pripomenula 29. výročie havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ, najväčšej svojho druhu v dejinách ľudstva. Havária v Černobyli sa odohrala v noci z 25. na 26. apríla 1986 počas nevydarenej skúšky, ktorej dôsledkom bolo prehriatie a výbuch jedného z reaktorov a následný únik radiácie. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť vtedajšieho Sovietskeho zväzu, východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Z okolia elektrárne evakuovali asi 200-tisíc ľudí a zariadenie zakryli betónovým sarkofágom. Státisíce ľudí presídlili z oblastí zamorených rádioaktívnym spadom. Výstavba nového, bezpečnejšieho sarkofágu nad černobyľskou elektrárňou sa začala v roku 2012.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ