Zeman nazval Thaçiho vojnovým zločincom

Uznanie nezávislosti Kosova otvorilo Pandorinu skrinku a zahájilo nebezpečný proces prekresľovania hraníc na celom svete.

30.04.2015 14:55
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (181)

V rozhovore pre srbský denník Večernje novosti to uviedol český prezident Miloš Zeman. Súčasného kosovského vicepremiéra Hashima Thaçiho zároveň nazval vojnovým zločincom a dodal, že on osobne nezávislosť Kosova nikdy neuznal. „Ja osobne som nezávislosť Kosova neuznal. Dokazuje to i fakt, že som nikdy nevymenoval veľvyslanca ČR v Prištine,“ uviedol český prezident. „Už niekoľkokrát som povedal, že Hashim Thaçi je vojnový zločinec,“ dodal v rozhovore pre Večernje novosti.

Zeman kritizoval kosovských predstaviteľov už v minulosti, minulý rok počas svojej návštevy Srbska uviedol, že vybudovanie samostatných ozbrojených síl Kosova by znamenalo znovu vyzbrojiť členov niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK), ktorá páchala teroristické činy. „Zastávam názor, že Kosovo, ktoré rada zemí neuznala, je, jemne povedané, veľmi podivný štát. Štát so silným vplyvom narkomafií,“ povedal vtedy novinárom Zeman.

Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska v roku 2008. Česko patrí ku krajinám, ktoré samostatnosť Kosova uznali.

Informácie priniesol český portál iDNES.cz.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Hashim Thaci