Nechcem trest smrti, len diskusiu o ňom, zmierňuje Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán neplánuje obnoviť vykonávanie trestu smrti v Maďarsku, o čom už vo štvrtok informoval predstaviteľov Európskej únie. Novinárom to povedal šéf úradu vlády János Lazar.

30.04.2015 18:52
Viktor Orbán, Fidesz, Maďarsko Foto: ,
Viktor Orbán
debata (11)

Orbán podľa neho nechce zaviesť popravy, ktoré Európska únia zakazuje, chce len o tejto možnosti hovoriť. „Chce len debatu, nie obnovenie trestu smrti,“ povedal Lazar. Dodal, že o tejto záležitosti hovoril predseda vlády so šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predstaviteľmi Európskej ľudovej strany, pričom zdôraznil, že Maďarsko bude rešpektovať pravidlá a zákony EÚ.

Orbán v utorok povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali „zostať v agende“, keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady „trikrát a dosť“ podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vzápätí tieto vyhlásenia kritizoval a varoval Orbána, že bude s nimi musieť „bojovať“, pokiaľ by chcel znovu zaviesť trest smrti. Zdôraznil pritom, že Charta základných práv Európskej únie „zakazuje trest smrti“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #trest smrti