Južná Kórea chce do KĽDR pustiť viac novinárov

Južná Kórea v piatok oznámila, že chce umožniť viacerým novinárom vycestovať do Severnej Kórey. Stať by sa tak malo v rámci pokrývania cezhraničných výmenných projektov, ako sú športové alebo vzdelávacie programy.

01.05.2015 14:30
debata (1)

Ministerstvo pre zjednotenie v Soule uviedlo, že bude aktívne podporovať športové, kultúrne, vzdelávacie a ďalšie výmenné programy so Severnou Kóreou, aby zlepšilo vzájomné vzťahy.

Podľa jeho údajov futbalové či pingpongové zápasy alebo spoločné vykopávky na historických miestach by mohli pomôcť ľuďom zo Severu a Juhu lepšie komunikovať a navzájom sa chápať.

Juh aj z tohto dôvodu plánuje zvýšiť vládne výdavky, iniciovať viac rôznorodých výmen a dovoliť svojim novinárom, aby ich išli na komunistický Sever pokrývať. Zatiaľ však nie je jasné, či bude Pchjongjang reagovať pozitívne, keďže sa viac zaujíma o pokračovanie lukratívnych projektov spolupráce so Soulom.

Južná Kórea zakázala akékoľvek cesty civilistov do KĽDR po potopení svojej vojenskej lode v roku 2010, z čoho obvinila Sever.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #novinári #vymenný pobyt