Svet oslavuje 1.máj, v Turecku vypukli demonštrácie

Istanbul sa kvôli piatkovým prvomájovým oslavám, ktoré sa v krajine obvykle menia na protivládne demonštrácie, zmenil na bojové pole.

01.05.2015 15:47
turecko, prvý máj, protesty Foto: ,
V Turecku sa oslavy 1.mája tradične zmenili na protivládne demonštrácie.
debata (1)

Taksimské námestie v centre mesta úrady uzavreli, demonštranti sa na neho aj tak pokúsili preniknúť. Polícia proti nim nasadila slzný plyn a vodné delá. V Moskve podľa polície manifestovalo na 140 000 ľudí. V Berlíne úrady popoludní očakávajú asi 30 000 účastníkov osláv; noc na piatok, ktorú tradične v Nemecku sprevádzajú demonštrácie, bola pokojná.

Napriek rozsiahlym policajným manévrom sa demonštrantom v Istanbule podarilo na Taksimské námestí preniknúť. U miestnom republikovom pamätníku potom táto skupina mávala červenými vlajkami s kosákom a kladivom a skandovala heslo „Slobodu pracujúcej triede“. Polícia potom demonštrantov z námestia za pomoci obuškov vytlačila, niekoľko ľudí bolo zadržaných.

Polícia podľa svedkov proti protestujúcim zakročila aj na demonštráciu niekoľko kilometrov od Taksimského námestia. Dav tu postavil barikády, ktoré zapálil. Polícia použila slzný plyn a niekoľko ľudí zadržala.

Taksimské námestie podľa médií stráži približne 10 000 policajtov, na mieste sú vodné delá. Turistami hojne navštevované nákupné korzo Istiklal Caddesi je pri námestí uzavreté. Vláda však povolila odborárskej delegácii položiť pri pamätníku kvety.

Turecké úrady Taksimské námestí pred prvomájovými oslavami v posledných rokoch pravidelne uzatvárajú. V roku 1977 tu na 1. mája došlo k stretom, ktoré si vyžiadali životy 34 ľudí a stovky zranených. Do davu vtedy strieľali neznámi útočníci, ktorých sa nepodarilo vypátrať.

Nemecká polícia uviedla, že tradičné protesty počas filipojakubskej noci v predvečer osláv 1. mája boli oproti uplynulým rokom výrazne pokojnejšie. Zhruba 500 ľudí podľa agentúry DPA demonštrovalo v severonemeckom Hamburgu, okrem iného proti sexizmu, sexuálnemu násiliu či semináru, ktoré majú muža naučiť očariť ženy a tak ich ľahko získať.

V Berlíne v noci demonštrovalo niekoľko tisíc ľudí. Ani tu nedošlo k výraznejším stretom s políciou či násilnostiam. Policajný hovorca Stefan Redlich uviedol, že podľa predbežných hlásení skončili v celách štyria ľudia a jeden policajt utrpel ľahké zranenia. Na popoludňajšie prvomájové oslavy sa do nemeckej metropoly chystá podľa úradov až 30 000 ľudí, v pohotovosti je kvôli tomu 7 000 policajtov.

Na poludnie ekologická strana Zelení na centrálnom berlínskom Alexandrovom námestí (Alexanderplatz) odhalila súsošie venované Edwardovi Snowdenovi, Julianovi Assangeovi a Chelsea Manningovej (predtým Bradley Manning), ktorých mnohí aktivisti považujú za hrdinov, pretože vyzradili americké špionážne a vojenské praktiky. Socha s názvom Anything to say? (Chcete niečo povedať?) Je koncipovaná ako trojica spomínaných osôb, ktoré stoja na stoličke. V pláne je, že dielo talianskeho umelca Davida Dormina bude postupne vystavené v mnohých krajinách.

V Rusku 1.máj oslavuje 2,5 milióna ľudí. Foto: SITA, Denis Tyrin
rusko, prvý máj, oslavy V Rusku 1.máj oslavuje 2,5 milióna ľudí.

Ako masové sú manifestácie hlásené z Ruska. Po celej krajine sa očakáva až 2,5 milióna účastníkov osláv, stretnutí a pochody sú ohlásené zhruba v 700 ruských miest. Prvomájový sprievod za účasti niekoľkých desiatok tisíc ľudí prešiel tiež Simferopolom, metropolou Rusmi anektovaného Krymu. Manifestuje sa vedľa vlajok bývalého Sovietskeho zväzu niesli tiež ruskú trikolóru a portréty ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oslavy vo Francúzsku sú podľa AFP nejednotné, pretože rôzne odbory organizujú vlastné zhromaždenia. Znateľný je rozkol francúzskej nacionalistickej Národnej fronty. Jej zakladateľ Jean-Marie Le Pen položil veniec pri pomníku Jany z Arku až niekoľko hodín po tom, čo tak urobila jeho dcéra a terajšia šéfka frontu Marine.

Oslavy vo Francúzsku nejednotné, rôzne odbory... Foto: SITA, Francois Mori
francúzsko, prvý máj, oslavy Oslavy vo Francúzsku nejednotné, rôzne odbory organizujú vlastné zhromaždenia.

Kladenie venca Maríne Le Penovej na niekoľko minút znemožnilo niekoľko žien s odhalenými prsiami zo známej aktivizácie skupiny Femen. Dievčatá v narážke na nacionalistickú politiku Národného frontu skandovali Heil Le Penová, teda obdobu nacistického pozdravu Heil Hitler.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #svet #prvý máj