Rusko kritizuje Nemecko a Poľsko kvôli Nočným vlkom

Ruská diplomacia žiada od Berlína vysvetlenie, prečo predstavitelia organizácie Ruskí motocyklisti nesmeli vstúpiť na nemecké územie. Informovala o tom v piatok s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia agentúra Interfax, podľa ktorej sa incident odohral vo štvrtok na berlínskom letisku Schönefeld.

01.05.2015 15:56
Noční vlci, motorkári, Rusko, Rusi, Alexander... Foto: ,
Alexander Zaldostanov, vodca Nočných vlkov.
debata (128)

Okolo ruských motorkárov panujú v posledných dňoch v niektorých európskych krajinách značné emócie kvôli ich zámeru osláviť koniec druhej svetovej vojny symbolickou jazdou z Moskvy až do Berlína. Chcú tam doraziť 9. mája.

V akcii, ktorú mnoho európskych politikov označuje za provokáciu sa okrem iného angažujú Noční vlci. Táto skupina je často označovaná za nacionalistov a násilníkov spoliehajúci sa na otvorene deklarovanú podporu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Na berlínskom letisku Schönefeld bol 30. apríla bez ohľadu na existenciu platných víz nepovolený vstup na nemecké územie trom občanom Ruskej federácie, ktorí sú členmi medziregionálnej verejnej organizácie Ruskí motocyklisti,“ oznámilo ruské ministerstvo zahraničia.

Podľa neho nemeckí úradníci dlho preverovali pravosť dokladov aj víz, aby nakoniec ich držiteľom oznámili, že nemôžu prekročiť nemeckú hranicu, pretože predstavujú ohrozenie verejnej bezpečnosti.

Ruská protestná nóta odsudzuje postup nemeckej strany a žiada oficiálne vysvetlenie. Podľa Moskvy je nemecký postoj „neodôvodnený, diskriminačný a politicky motivovaný a je zameraný na zmarenie a diskreditáciu motokrosu Cesta víťazstva, ktorý iniciovala organizácia Ruskí motocyklisti a ktorý je venovaný 70. výročiu víťazstva vo veľkej vlasteneckej vojne 1941–1945 a zakončenie druhej svetovej vojny v Európe.“

Obdobnú požiadavku ruská diplomacia adresovala aj Varšave v súvislosti s rozhodnutím poľských úradov znemožniť vjazd do Poľska členom motorkárskej skupiny Noční vlci.

Noční vlci si cestu do Nemecka naplánovali cez Bielorusko, Poľsko, Česko, Slovensko a Rakúsko. Vjazd na poľské územie im však v pondelok poľské úrady zakázali. Vo štvrtok však Noční vlci oznámili, že ich členom sa podarilo „legálne preniknúť do schengenského priestoru“, a to do Maďarska.

Pred ďalšou cestou sa chcú sústrediť v Bratislave. Ruská ambasáda v Bratislave v piatok informovala, že do slovenskej metropoly by motorkári mali doraziť v sobotu popoludní.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Rusko #zákaz vstupu #Noční vlci #vysvetlenie