OSN nevylučuje obvinenia vojakov zo zneužívania detí v Afrike

Organizácia Spojených národov nevylučuje, že vyjdú na svetlo ďalšie obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí v Stredoafrickej republike vojakmi z Francúzska, ale aj z ďalších krajín.

01.05.2015 21:32
debata (7)

Uviedol to v piatok hovorca OSN. V stredu sa v médiách objavili správy, podľa ktorých francúzska justícia vyšetruje obvinenia, že francúzski vojaci pri mierovej misii v Stredoafrickej republike v minulých rokoch sexuálne zneužívali niektoré deti, ktoré mali chrániť.

Paríž vyšetrovanie potvrdil a uviedol, že vojakov prísne potrestá, ak sa preukáže ich vina.

OSN dostala vlani na jar svedectvo o tom, že príslušníci francúzskej armády od decembra 2013 do júna 2014 údajne zneužívali v rámci operácie Sangaris desiatku detí na letisku M'Poko pri hlavnom mesta Bangui. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva začal vyšetrovanie a v júli o prípade informoval Paríž.

Francúzska armáda pôsobila v Stredoafrickej republike v inkriminovanom období v rámci medzinárodnej snahy zastaviť tamojšie krvavé sektárske násilie. Po francúzskej misii tam OSN rozmiestnila medzinárodné mierové sily v misii MINUSCA.

Stredoafrickú republiku sužuje násilie medzi moslimami a kresťanmi od predminulého prevratu. V konflikte zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy ich museli opustiť státisíce. Obe strany sporu sa vzájomne obviňujú z vojnových zločinov vrátane etnických čistiek.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vojaci #OSN #obvinenie #zneužívanie detí