Nigérijská armáda oslobodila ďalšie stovky ľudí zo zajatia Boko Haram

Nigérijská armáda oslobodila ďalších 234 žien a detí zajatých islamistami z hnutia Boko Haram na severovýchode Nigérie.

02.05.2015 08:49
Nigéria, Boko Haram Foto: ,
Nigérijský vojak so ženami a detmi oslobodenými zo zajatia Boko Haram.
debata (1)

Radikáli ich držali v oblasti pralesa Sambisa. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nigérijskej armády.

„Boli oslobodené a odvezené na miesto, kde prebieha ich identifikácia,“ uviedla armáda s tým, že ofenzíva proti islamistom v oblasti aj naďalej pokračuje. „Našou snahou je zachrániť zajatých civilistov a zničiť všetky teroristické tábory v oblasti pralesa Sambisa,“ dodala.

Od začiatku roku 2014 uniesli radikáli na severovýchode Nigérie podľa organizácie Amnesty International najmenej 2000 žien a dievčat. Mnohé z nich skončili ako sexuálne otrokyne alebo ako ľudské štíty pri bojoch s nigérijskou armádou. Celosvetové rozhorčenie vyvolal vlani v apríli únos viac ako 200 dievčat z gymnázia v meste Chibok. Či sú niektoré z nich medzi skupinou 234 zachránených žien a detí, nie je zatiaľ jasné, poznamenala nigérijská armáda.

Vojaci oznámili už vo štvrtok, že oslobodili zo zajatia islamistov 160 žien a detí, v utorok bola zachránená ďalšia asi 300-členná skupina rukojemníkov.

Príslušníci Boko Haram sa na severe Nigérie snaží po vzore organizácia Islamský štát vytvoriť vlastný kalifát s prísnymi islamskými zákonmi. Pri ich útokoch za posledných šesť rokov zahynulo v Nigérii asi 13 000 ľudí, asi tri milióny ich museli opustiť svoje domovy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria