Merkelová: Nemci nikdy nezabudnú na hrôzy koncentračných táborov

Nemci nikdy nezabudnú na nepochopiteľné hrôzy, ktorých sa nacisti dopúšťali v koncentračných táboroch. Tieto tábory zostávajú večnou pripomienkou brutality nacistického režimu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala v nedeľu na spomienkovej ceremónii pri príležitosti oslobodenia tábora smrti v Dachau pri Mníchove.

03.05.2015 17:12
Merkelová, Dachau Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová položila veniec na pamätné miesto na spomienkovej ceremónii pri príležitosti oslobodenia tábora smrti v Dachau.
debata (127)

„Nezabudneme kvôli obetiam, kvôli nám aj kvôli budúcim generáciám,“ povedal Merkelová, ktorá v roku 2013 navštívila Dachau ako prvý nemecký líder. Na ceremónii sa zúčastnilo asi 120 preživších z 20 krajín a šesť amerických veteránov, ktorí pomohli Dachau oslobodiť. Prítomný bol aj predseda Ústrednej židovskej rady v Nemecku Josef Schuster a bavorský premiér Horst Seehofer.

Nacisti založili tábor v Dachau tesne po prevzatí moci Adolfom Hitlerom v marci 1933 na väzenie vtedajších politických oponentov. Počas druhej svetovej vojny v ňom zadržiavali vyše 200 000 väzňov. Americké jednotky tábor oslobodili 29. apríla 1945.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #koncentračné tábory