Povodne v Austrálii si vyžiadali šesť obetí

Najmenej šesť obetí si vyžiadali povodne, ktoré od piatka postihli východné pobrežie Austrálie.

04.05.2015 08:04
debata

Prudké dažde trvali celý víkend a povodne prerušili dodávku elektrického prúdu do tisícok domov a odrezali od sveta množstvo obcí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

V pondelok sa počasie trochu upokojilo a na štáty Queensland a Nový Južný Wales čaká náročné odpratávanie škôd. „Ešte nikdy predtým sme nezažili toľko dažďových zrážok za tak krátke obdobie,“ povedala pre miestnu televíznu stanicu Channel Seven premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková.

Medzi obeťami je aj šesťročný chlapec, ktorého zmietlo rozbúrené more, keď bol na prechádzke po pobreží Nového Južného Walesu so svojím otcom a starším bratom. Z mora ho vytiahli rybári, po prevoze do nemocnice zomrel.

Ďalších päť ľudí vrátane päťročného chlapca sa utopilo v aute, ktoré vošlo do rozbúrenej vody v Caboolture asi 44 kilometrov severne od mesta Brisbane.

Podľa miestneho starostu Allana Sutherlanda boli prílivové dažďe, aké sa odohrajú raz za dvetisíc rokov. „Bola to nočná mora,“ povedal queenlandskému listu Courier Mail.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #povodne #Austrália