Kostarika vyhlásila stav ohrozenia kvôli potopenej lodi

Kostarika vyhlásila stav ohrozenia kvôli sobotňajšej havárii nákladnej lode, ktorá sa potopila v blízkosti jej tichomorského pobrežia s nákladom 180 ton nebezpečných chemických látok.

04.05.2015 09:29
debata

Informoval o tom server BBC. Úrady monitorujú 100 kilometrov dlhý úsek pobrežia v turisticky obľúbenom zálivu Nicoya a pre celú oblasť vyhlásili zákaz kúpania a rybolovu.

Loď havarovala blízko prímorského letoviska Puntarenas. Prevážala veľké množstvo dusičnanu amónneho, látky, ktorá sa používa predovšetkým na výrobu hnojív.

Podľa kostarických úradov sa nevie, či sa chemikálie dostala do mora. Stav ohrozenia bol vyhlásený preventívne kvôli možnému ohrozeniu zdravia.

Kontaminácia mora a pobrežia by mohla poškodiť turistický priemysel, pretože Kostarika je populárnou destináciou pre cestovateľov, ktorí hľadajú čisté a nie príliš zaľudnené pláže. Dusičnan amónny je nebezpečná látka, ktorá sa dá využiť aj na výrobu výbušnín.

V roku 1995 ju použil k teroristickému útoku v americkom Oklahoma City atentátnik Timothy McVeigh. Práve dusičnan amónny stál aj za explóziou v továrni v texaskom Weste, kde v roku 2013 zomrelo 14 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostarika #chemikálie #ohrozenie #potopená loď