Na Sicíliu dorazilo 5 800 nelegálnych migrantov

Takmer 5 800 utečencov zachránených za posledných 48 hodín v Stredozemnom mori v pondelok dorazilo do prístavu v meste Pozzallo na juhu Sicílie.

04.05.2015 10:20
debata (8)

S odvolaním sa na vyhlásenie talianskej pobrežnej stráže o tom informovala katarská televízna stanica al-Džazíra. Lode s utečencami údajne dorazili k brehom Talianska už pred piatimi hodinami, všetci utečenci z nich ešte nevystúpili.

Počas noci sa dostali na pevninu len ženy s malými deťmi a jeden zranený muž. „Platí, že každý z imigrantov musí absolvovať lekársku prehliadku, aby sa vylúčilo, že sú nakazení nejakou prenosnou chorobou,“ informovala z Pozzalla spravodajkyňa katarskej televízie. „Ľudia začínajú byť nervózni, bola to pre nich veľmi stresujúce cesta,“ dodala.

Pri víkendových záchranných akciách sa našlo desať mŕtvych utečencov. Podľa agentúry ANSA sedem z nich našli príslušníci pobrežnej stráže pri líbyjských brehov na dvoch preplnených malých člnoch. Ďalší traja sa utopili, keď skočili do mora v snahe dostať sa na remorkér, ktorý im plával na pomoc.

Talianska pobrežná stráž zachraňuje tisíce afrických migrantov z preplnených pašeráckych lodí, ktoré sa na ceste k talianskym brehom cez Stredozemné more často prevrátia, čo spôsobuje veľké straty na životoch. V polovici apríla pri najhoršej takejto tragédii utopilo okolo 800 ľudí.

Štáty Európskej únie sa dohodli na posilnení operácií na záchranu utečencov a tiež na potrebe bojovať proti obchodníkom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sicília #nelegálni prisťahovalci