Česi sa boja Ruska, najmä jeho tajných služieb

Väčšina Čechov má obavy z Ruska, pričom viac než dve tretiny ľudí (68 percent) sa obávajú aktivít ruskej tajnej služby a traja ľudia z piatich (61 percent) majú strach z vojenského útoku na spojencov ČR v Pobaltí.

04.05.2015 13:17
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (355)

Postoje prezidenta Miloša Zemana voči Rusku nepodporuje 63 percent občanov. Vyplýva to z aprílového prieskumu agentúry Ipsos, na otázky ktorej odpovedalo tisíc k respondentov.

Na ochranu potenciálneho ohrozenia zo strany Ruska by Česká republika mala podľa názoru 62 percent občanov viac posilňovať vzťahy so spojencami zo Severoatlantickej aliancie (NATO), 57 percent respondentov odporúča nepodporovať nijako ruské postoje na medzinárodnej scé­ne.

Za najspoľahlivejšiu ochranu proti Rusku je vnímané členstvo v NATO, v prieskume túto možnosť uviedlo 57 percent Čechov.

Ipsos sa verejnosti pýtal tiež na to, čo by mali EÚ a NATO urobiť, aby pomohli Ukrajine. Nadpolovičná väčšina ľudí odporučila pomoc s výcvikom vojakov a udržovanie ekonomických sankcií voči Rusku.

Sankcie by rozšírilo 45 percent Čechov. Tretina ľudí súhlasí s dodávkami zbraní a 29 percent s vyslaním vojakov na Ukrajinu.

Súčasné Rusko hodnotí 54 percent Čechov podobne negatívne ako bývalý Sovietsky zväz. Zo štátnikov Česi najlepšie hodnotia nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú (64 percent pozitívnych hlasov) a amerického prezidenta Baracka Obamu (63 percent pozitívnych hlasov).

Zo súčasných a historických štátnikov najhoršie dopadol niekdajší sovietsky diktátor Josif Stalin (77 percent negatívnych hlasov) a súčasný ruský prezident Vladimir Putin (71 percent negatívnych hlasov).

Informoval v pondelok český spravodajský portál iDNES.cz.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Česi #hrozba #obavy