Do štrajku v Nemecku vstúpili strojvodcovia osobných vlakov

Do najdlhšieho štrajku v histórii nemeckých železníc vstúpili v utorok aj strojvodcovia osobnej železničnej dopravy.

05.05.2015 09:47 , aktualizované: 10:49
debata

Rušňovodiči v nákladnej doprave začali štrajkovať už v pondelok. O sedemdňovom štrajku rozhodol odborový zväz nemeckých strojvodcov GDL, ktorý žiada zvýšenie miezd o päť percent a skrátenie pracovného týždňa na 37 zo súčasných 39 hodín.

V osobnej železničnej doprave bude od utorka premávať len asi každý tretí vlak, štrajk postihne aj prímestské vlaky.

Štrajk sa má skončiť v nedeľu o 9:00 SELČ. Šéf združenia GDL Claus Weselsky vo vyhlásení uviedol, že odbory nemali inú možnosť, než vyzvať svojich členov na štrajk.

Spoločnosť Deutsche Bahn označila postup odborov za absolútne neprimeraný a varovala pred vážnymi negatívnymi dopadmi štrajku na cestujúcich aj nemeckú ekonomiku.

Vlakovú dopravu v Nemecku využíva denne zhuba 5,5 mil. cestujúcich a po železnici sa prepravuje asi jedna pätina nemeckého tovaru. Odborový zväz GDL má zhruba 20-tisíc. členov a spoločnosť Deutsche Bahn zamestnáva približne 200-tisíc ľudí.

Štrajk rušňovodičov v Nemecku obmedzí medzinárodné vlaky

Štrajk nemeckých rušňovodičov ovplyvní aj medzinárodné vlaky, ktoré jazdia cez Slovensko. Ako upozorňuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), obmedzenia sa dotknú dvoch nočných vlakov EuroNight (EN) a ôsmich denných EuroCity (EC) vlakov.

Počas štrajku, ktorý trvá oddnes do nedele 10. mája do 12:00, vlaky začnú, respektíve skončia cestu v stanici Dresden Hbf. Informovala o tom hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Podľa Morháčovej sa štrajk dotkne EC vlakov Slovenská strela, Jan Jesenius, Porta Bohemica a Hungaria, ktoré premávajú z Nemecka aj do Nemecka a EN vlaku Metropol v oboch smeroch. Aktuálne vlakové spojenia sú k dispozícii na adrese www.bahn.de/liveauskunft.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Nemecko #štrajk