Do Talianska dorazilo tisíc utečencov, desiatky sa však utopili

Niekoľko desiatok utečencov mieriacich z Líbye do Talianska sa v nedeľu utopilo v Stredozemnom mori krátko predtým, ako k nim dorazilo záchranné plavidlo.

05.05.2015 12:30 , aktualizované: 15:19
debata (17)

Zvyšok utečencov loď doviezla do sicílskej Katánie, uviedla v utorok mimovládna organizácia Save the Children. Do sicílskeho prístavného mesta Pozzallo a do mesta Salerne v blízkosti Neapola v utorok zatiaľ maltské a talianske vojenské plavidlá dopravili približne 1000 ilegálnych imigrantov.

Ďalších asi 500 utečencov je ešte v utorok očakávaných v Palerme, informovali talianske televízne kanály, ktoré príjazd prevažne afrických utečencov zachránených na mori prenášali v priamom prenose. Zatknutí pritom boli traja údajní pašeráci ľudí.

Podľa sicílskej zástupkyne organizácie Save the Children Giovanny di Benedetto zatiaľ nie je jasné, koľko utečencov v nedeľu na mori zahynulo. „Preživší hovorili, že ich bolo na nafukovacom člne 137. Čln sa vyfúkol alebo vybuchol, to nie je jasné. Časť ľudí spadla do mora,“ povedala. Zvyšnú posádku člna, ktorú tvorili utečenci z Ghany, Mali, Gambie, Senegalu a Pobrežia Slonoviny, potom zachránila obchodná loď a doviezla ju do Katánia. Podľa agentúry Reuters sa utopilo asi 40 ľudí.

Talianske ministerstvo vnútra vyzvalo prefektov všetkých talianskych regiónov, aby sa pokúsili nájsť ďalších 9000 miest pre nových utečencov. V krajine sa teraz podľa agentúry AFP nachádza okolo 80 000 imigrantov, z toho zhruba 14 000 je maloletých.

Agentúra DPA uviedla, že Nemecko s okamžitou platnosťou nasadilo k záchrane utečencov v Stredomorí fregatu Hessen a zásobovaciu loď Berlin. Plavidlá vyplávali z Kréty, kde nemecké námorníctvo doplnilo personál a naložilo záchranné vesty a ďalší materiál.

Počas uplynulého víkendu bolo v Stredozemnom a Egejskom mori zachránených vyše 7000 utečencov. Zo sicílskeho Pozzalla, ktoré už je podľa AFP úplne preplnené, mieri väčšina utečencov do imigračných centier na juhu Talianska.

Pobrežné stráže zachraňujú tisíce afrických imigrantov z preplnených pašeráckych lodí, ktoré sa na ceste k talianskym brehom cez Stredozemné more často prevrátia, čo spôsobuje veľké straty na životoch. V polovici apríla sa pri tragédii utopilo okolo 800 ľudí. Štáty Európskej únie sa potom dohodli na posilnení operácií na záchranu utečencov a tiež na potrebe bojovať proti obchodníkom.

Za nárastom počtu utečencov je okrem iného chaos a bezvládie v Líbyi, z ktorej vypláva väčšina lodí smerujúcich do Európy. Vzhľadom k priaznivým jarným teplotám aj pokojnému moru počas letných mesiacov sa očakáva, že tento rok do Talianska dorazí až 200 000 nelegálnych imigrantov, čo by bolo až o 30 000 viac ako v minulom roku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #záchrana #Malta #migranti